Po prvom kole Tisíce oslávili Korčokovo víťazstvo, Pellegrini podľa neho nie je slobodný človek

Jakub Lipták
Jakub Lipták

V nedeľu po prvom kole volieb ľudia opäť zaplnili Námestie slobody. Ivan Korčok sa snažil oslovovať voličov Petra Pellegriniho.

V nedeľu po prvom kole volieb ľudia opäť zaplnili Námestie slobody. Ivan Korčok sa snažil oslovovať voličov Petra Pellegriniho.

Jakub Lipták

Jakub Lipták

Tisíce oslávili Korčokovo víťazstvo, Pellegrini podľa neho nie je slobodný človek
Foto: Jakub Lipták/Postoj

Deň po prvom kole prezidentských volieb víťazný kandidát Ivan Korčok zvolal na bratislavské Námestie slobody ľudí podobne ako v utorok pred voľbami.

Prišiel ich porovnateľný počet ako naposledy a námestie bolo zaplnené, no nálada bola výrazne lepšia a podujatie skôr pripomínalo oslavu volebného víťazstva. V nasledujúce tri dni sa majú podobné zhromaždenia uskutočniť v Košiciach, Banskej Bystrici a Žiline.

Na pódium prišla ako prvá Korčoka podporiť Eva Mosnáková, ktorá ako dieťa zažila nacistickú perzekúciu počas druhej svetovej vojny a potom aj komunistickú v roku 1968, keď nesúhlasila s okupáciou.

Mosnáková, ktorá sa narodila v roku 1929, poukázala na to, že podľa štatistík extrémne osobnosti, akými sú podľa nej Donald Trump či Viktor Orbán, volili vo veľkej miere starí ľudia.

„Ale musím povedať, že my starí sme rôzni,“ povedala Mosnáková a zožala potlesk. Vyzdvihla, že mnohí starí ľudia navštevujú univerzitu tretieho veku, chodia na zájazdy do sveta a spoznávajú ho. „Takíto ľudia vedia, koho voliť,“ zhodnotila.

Ľudí vyzvala, aby neboli iba „šachovými figúrkami na šachovnici volieb“.

„Je tu veľa hráčov, ktorí vás chcú zneužiť pre svoje dobro a nie pre dobro nás všetkých. Ja teda volím Ivana Korčoka,“ uzavrela Mosnáková svoj prejav a popriala ľuďom pekné veľkonočné sviatky.

Foto: Jakub Lipták/Postoj

Následne na pódium prišla hudobná skupina Para aj s bratislavským primátorom Matúšom Vallom, ktorý je jej členom. Bratislava podľa neho „opäť ukázala, že je fantastické mesto“.

„Som strašne rád, že sme mesto, ktoré nielen podrží celé Slovensko a ukáže, že sa nebojí a nepoddá, ale aj mesto, ktoré vie, kde sú jeho partneri a priatelia. Mesto, ktoré sa vyzná do svetových strán a vie, ktorá je tá dobrá,“ povedal Vallo a zdôraznil, že sa treba zmobilizovať a urobiť všetko pre to, aby sa Ivan Korčok stal prezidentom.

Podujatie malo citeľne vlastenecký charakter, čomu zodpovedal aj výber pesničky Našou krajinou, po ktorej vystúpil herec Matej Landl. Hovoril o tom, ako mal v osemdesiatych rokoch možnosť emigrovať, no pre lásku k vlasti tak nespravil.

Landl svoj prejav venoval aj kritike vlády, ktorá podľa neho pripomína mečiarizmus, a nazval ju „arogantným autokratickým spôsobom vládnutia“.

„Pán Ivan Korčok bude zárukou, že budeme žiť v krajine, z ktorej nebudú chcieť naše deti a vnuci odísť do zahraničia, a že sa nestaneme čiernou dierou Európy,“ vkladal Landl svoje nádeje do kandidáta na prezidenta.

Na záver svojho prejavu Landl čítal stať z diela čínskeho filozofia Konfucia. „Múdrych a schopných do funkcií povyšujte, nečakajúc na príležitosť budúcu,“ dočítal Landl a zhodnotil, že „už Konfucius vedel, že treba do Prezidentského paláca zvoliť Ivana Korčoka“.

Počas druhého hudobného vstupu vyšiel na pódium Milan Kňažko a rovnako ako v utorok prítomných vyzval, aby vytvorili koridor pre Ivana Korčoka. No kým naposledy to bolo myslené obrazne, tentoraz sa Ivan Korčok skutočne vydal predrať sa k pódiu cez dav ľudí odkiaľsi zozadu.

„Teraz vystúpi na pódium a potom vystúpi na hrad,“ burácal Kňažko a spoločne s hudobným podmazom Pary dotvárali až majestátny charakter tejto chvíle.

Foto: Jakub Lipták/Postoj

Slovensko nepotrebuje falošný pokoj

Ivan Korčok na pódiu pôsobil odhodlane, vyjadril radosť z výsledkov prvého kola, no zdôraznil, že rozhodujúci moment ešte len príde.

„Chcem byť prezident, ktorý hovorí pravdu. Vždy, nielen vtedy, keď sa mu to hodí. A tá pravda o našej krajine je, že Slovensko nejde dobrým smerom,“ pokračoval Korčok a azda nejednému prítomnému pripomenul slávny novoročný prejav prezidenta Havla.

„Všetci vidíme, a vidia to aj voliči Petra Pellegriniho, ako si idú zobrať RTVS a urobiť z nej štátnu televíziu, vidia, že ide o právny štát a spravodlivosť pre všetkých, nielen pre vyvolených, vidia agresivitu, vulgárnosť,“ vymenúval Korčok.

„Voliči Hlasu veľmi dobre vedia, že pri tomto všetkom Peter Pellegrini mlčí a len sa v pokoji usmieva. Je mi veľmi ľúto, že práve ich som ešte nepresvedčil. Ešte je čas, poďme sa s nimi všetci rozprávať,“ vyjadril svoju nádej Ivan Korčok.

Foto: Jakub Lipták/Postoj

Bývalý minister zahraničných vecí ďalej prítomných ubezpečil, že jeho protikandidát veľmi dobre vie, že Rusko je agresor, že Slovensko patrí na Západ a že páchateľom trestných činov sa nesmú znižovať tresty.

Peter Pellegrini pritom iba v nedeľu nadránom opakoval, že Ivan Korčok je kandidátom vojny, konfliktu a ohrozovania suverenity Slovenska, zatiaľ čo on je kandidátom mieru, pokoja a národných záujmov.

„Myslím si, že on nie je slobodný človek,“ uviedol na zhromaždení Korčok. „Stratil sa vo svojich vlastných tvrdeniach, skrýva svoje skutočné názory a myslí si, že všetci zabudli, čo nedávno povedal. Slovensko nepotrebuje falošný pokoj. Slovensko potrebuje pridať,“ dodal.

Vo svojom prejave sa viackrát obracal na voličov a sympatizantov svojho protikandidáta. „Sú spokojní, ako premiér nadáva našim partnerom, ale aj iným politikom do potkanov?!“ jediný raz zvýšil hlas Korčok.

„Ten pokoj, o ktorom hovorí Peter Pellegrini, tu bude len vtedy, keď politici budú slúžiť ľuďom, a nie politikom,“ uzavrel svoju reč Ivan Korčok a vyjadril vieru, že za dva týždne presvedčí dosť ľudí, „aby Slovensko zostalo slobodné, bezpečné a demokratické“.

Pavol Demeš: Voči Korčokovi môžeme očakávať ďalšie hlúposti

Na námestie prišiel Ivana Korčoka podporiť aj Pavol Demeš, bývalý minister medzinárodných vzťahov a poradca prezidenta Michala Kováča. Pre denník Postoj sa Demeš vyjadril, že víťazstvo Ivana Korčoka nad Petrom Pellegrinim o päť a pol percenta ho pozitívne prekvapilo.

„Pre Ivana Korčoka ide o prvú kampaň v živote, zatiaľ čo Peter Pellegrini kampaní už absolvoval mnoho. Tým, že kandiduje z pozície predsedu parlamentu, mal oveľa väčšiu šancu dostať sa do médií a je pre verejnosť známejší. Ale myslím, že Ivan Korčok podal veľmi dobrý výkon,“ zhodnotil Demeš prezidentskú kampaň.

Pavol Demeš. Foto: Jakub Lipták/Postoj

Druhé kolo bude podľa Demeša úplne odlišné, lebo kým Peter Pellegrini sa priamym stretom so svojím hlavným protikandidátom doteraz skôr vyhýbal, teraz sa budú musieť viackrát stretnúť.

„Je veľmi ťažké predvídať, ako to dopadne, lebo dynamika druhého kola bude úplne iná ako pred prvým kolom. Na konečný výsledok bude vplývať, do akej miery dôjde k mobilizácii tých, čo nevolili, ako sa zachovajú neúspešní kandidáti a ako obstoja obaja kandidáti v kampani,“ uviedol Demeš pre Postoj.

„Očakávam, že voči Ivanovi Korčokovi bude druhá strana používať podobné nezmysly ako v prvom kole. Že je podporovaný Američanmi, že má americký pas alebo že bol agent ŠtB, čo sa ukázalo ako úplná hlúposť. Možno očakávať ďalšie podobné hlúposti. Druhá strana sa bude z Ivana Korčoka snažiť robiť človeka, ktorý je za vojnu, pričom Peter Pellegrini je za mier a pokoj,“ uzavrel.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia