Aj vy žijete v presvedčení, že na online zoznamkách sa nedá nájsť dlhodobý vzťah? Skúsenosti mladých ľudí, s ktorými sme sa rozprávali, vás vyvedú z omylu.

Príbeh mojich starých rodičov začal v autobuse. Pochádzali z jednej dediny, ale nepoznali sa. Navzájom si padli do oka až v autobusovom spoji, keď cestovali do práce.

V súčasnosti o takomto začiatku vzťahu počujeme len zriedkavo. Technologický pokrok sa dotkol aj zoznamovania. Ľudia nemusia prechádzať rizikom odmietnutia neznámou osobou na ulici. Stačí, že si stiahnu aplikácie, ktoré im podľa stanovených požiadaviek vyberú ideálneho partnera.

Podľa psychológa Aleša Bednaříka štúdie naznačujú, že online zoznamovanie možno považovať za druhý či dokonca prvý najčastejší spôsob kontaktovania sa s ľuďmi, ktorí nás potenciálne zaujímajú.

„Na online zoznamke je vysoká pravdepodobnosť, že ak niekoho oslovím, ide o niekoho, kto je tiež pripravený zoznamovať sa. V reálnom živote nevieme, či daný človek je zadaný, a tak riskujeme odmietnutie,“ dodáva.

Síce spoločenské konštrukty zvyknú presadzovať zoznamovanie sa v reálnom priestore, príbehy Marcely a Michaely sú dôkazom, že aj známosť z online priestoru môže mať šťastný koniec.

Od písania k oltáru

Marcela sa s ľuďmi cez internet spoznávala ešte pred rozmachom zoznamovacích aplikácií. Zvykla si tak krátiť čas prostredníctvom sociálneho média Pokec. V roku 2017 si začala písať so svojím dnes už manželom. Nedávala tomu veľkú váhu, pretože konverzácia prebiehala skôr na kamarátskej úrovni.

Michaela nečakala, že svojho manžela spozná cez online zoznamku. Zdroj: osobný archív Michaely

Písali si približne štyri mesiace. Aj napriek tomu, že ich od seba delili stovky kilometrov, rozhodli sa stretnúť. „Asi na tri dni si rezervoval penzión. Napokon si však pobyt predlžoval, lebo sme sa dali dokopy. Počas tých dní sme boli dokonca na prechádzke na mieste, kde sme si nedávno kúpili dom,“ spomína na začiatky vzťahu.

Po piatich rokoch spečatili lásku svadbou a prvým dieťaťom. To, že daným spôsobom spozná svojho manžela, nečakala. Vždy sa skôr prikláňala k možnosti, že životného partnera spozná počas štúdia na vysokej škole.

Ani Michaeline začiatky na zoznamovacej aplikácii Tinder nevyzerali úspešne. Zvykla naraziť na ľudí, ktorým nešlo o bližšie prepojenie. Vysvetľuje: „Keď som bola veľmi znechutená, prestala som ho používať, avšak časom som sa k nemu opäť vrátila. Na štvrtý alebo piaty pokus som tam narazila na Jakuba, môjho manžela.“

Prvú správu si vymenili na jej narodeniny. Písali si približne dva týždne. V tom čase študovala v Brne, kde sa aj prvýkrát stretli. Rovnako ako Marcela, nečakala, že si danou cestou môže nájsť muža.

Ich prvé rande považuje za komické. Predtým sa ešte nikdy nestretli, no strávili spolu celý víkend. „Mala som pripravený aj únikový plán, že mi zavolá kamarátka s tým, že ma súrne potrebuje. Nemuseli sme ho však použiť, lebo od prvého momentu bolo všetko super,“ spomína na prvé chvíle stretnutia.

Zo začiatku som sa veľmi hanbila, keď som tam stretla niekoho, koho poznám osobne.

Pozerali romantický film, pri ktorom sa snažila nerozplakať, aby mu hneď neukázala svoju citlivú stránku. Plakať však začal on, čo Michaela považuje za jeden z prvých momentov, kedy si uvedomila, že z jej strany cíti asi niečo hlbšie než len fyzickú príťažlivosť.

„S Jakubom by sme sa za normálnych okolností pravdepodobne nestretli. Študovala som v Brne, pričom som pochádzala zo Žiaru nad Hronom. Tinder mi ho zachytil úplne náhodou, keď pracovne prechádzal okolo môjho rodného mesta,“ dodáva.

Spoznanie (ne)známych tvárí

Ako tvrdí psychológ Bednařík, na online zoznamkách môžeme prísť do kontaktu s ľuďmi z nášho blízkeho okolia. Osloviť tak vieme človeka, o ktorom už máme nejaké základné informácie.

Roman svojho súčasného priateľa prvýkrát videl ešte pred vzájomnou zhodou na zoznamke. Bol si kúpiť cigarety v jednej z trnavských trafík, kde náhodou pracoval Patrik. O pár dní sa mu ozval v aplikácii Grinder, či to nebol on v jeho práci.

Po týždni sa ich konverzácia presunula na sociálnu sieť Snapchat. Ich prvé stretnutie prebehlo na nezvyčajnom mieste. V Trnave sa otvorila predajňa Action, kde sa Roman chcel ísť pozrieť. Patrik sa mu ponúkol, že pôjde s ním. Onedlho sa dali oficiálne dokopy, pričom aktuálne tvoria pár osem mesiacov.

známosti z online zoznamky
Adelu si získal súčasný priateľ spoločnými záujmami. Zdroj: osobný archív Adely

Skúsenosť so zoznamovacími aplikáciami mal aj pred svojou momentálnou známosťou. Navštevoval ich ešte pred dovŕšením plnoletosti. K vzťahom, ktoré vznikli daným spôsobom, bol ale skeptický. Spoznal však takto aj svojho bývalého priateľa Artura, čo mu zmenilo názor.

Vtedy po trojdňovej konverzácii si dohodli stretnutie. V tom čase robil DJ-a na akcii v Prievidzi. Vzhľadom na to, že Artur pochádzal z Viedne, jeho cesta na Slovensko bola mierne komplikovaná. „Prišiel počas môjho setu. Keď som dohral, našiel som ho a bol trocha opitý, lebo sa veľmi hanbil,“ spomína Roman. O pár dní išiel za ním do Viedne, kde sa jednodňový výlet premenil na predlžený víkend a nakoniec to prerástlo do vzťahu.

Pocity sociálnej stigmy

Adela si prvýkrát stiahla zoznamku po rozchode. Napriek tomu, že ide o bežnú možnosť spoznávania, cítila sa zahanbene: „Zo začiatku som sa veľmi hanbila, keď som tam stretla niekoho, koho poznám osobne. Boli aj situácie, kedy mi písali na Instagram, čo tam hľadám.“

Psychológ Bednářik vysvetľuje: „Online zoznamovanie už dávno nie je parketa pre zúfalých alebo hľadačov známostí na jednu noc. Ide o štandardnú, bežnú vec, ktorú robia dokonca aj staršie generácie.“

Zo svojho prvého zoznamkového stretnutia má Adela zmiešané pocity. Iniciatíva išla z jej strany, ale asi po polroku zistila, že dotyčný mal v tom čase priateľku.

známosti z online zoznamky
Online zoznamky už dávno nie sú miestom pre zúfalcov. Zdroj: osobný archív Michaely

O niekoľko rokov narazila na ďalšiu nevydarenú známosť, ktorá si chcela uspokojiť len sexuálne potreby. Zistila to hneď na prvom stretnutí, pričom dala jasne najavo svoj nezáujem. Urazený chalan sa s ňou rozlúčil so slovami, že zbytočne išiel za ňou cez celú Ostravu.

Avšak ani takéto skúsenosti ju neodradili a na daný druh zoznamovania nezanevrela. V januári 2023 spoznala svojho súčasného priateľa, ktorý ju ohúril najmä kvôli spoločným záujmov. Po niekoľkých dňoch sa mu ozvala prostredníctvom sociálnej sieti Instagram, kde sa medzitým začali sledovať. Konverzácia sa síce vyvíjala správnym smerom, no bez dôvodu jej prestal odpisovať.

Po troch mesiacoch sa ich cesty opäť stretli. Napísal jej dlhú správu, v ktorej jej všetko vysvetlil. Potešilo ju to, ale kvôli povinnostiam nemala čas na rozvíjanie konverzácie. V lete sa jej zas ozval s pozvaním na kávu. Z jej strany to bolo len na kamarátskej úrovni: „Strávili sme spolu asi šesť hodín. Rozprávali sme sa o všeličom, pričom som začala mať pocit, že by som sa s ním ešte rada stretla.“

Neraz som sa stretla s chlapom, ktorý tvrdil, že má 180 centimetrov a napokon bol odo mňa nižší.

Potom ju ale čakal semester v zahraničí, odchádzala do Gdaňska na Erasmus. Pred odletom sa s ňou chcel ešte rozlúčiť. „Doniesol mi kvety. Bol iniciatívny, veľmi sa mi to na ňom páčilo. A hneď na druhom rande padla prvá pusa,“ dodáva.

Ich ďalšie stretnutie prebehlo po mesiaci, pričom sa nieslo v zvláštnej atmosfére. Avšak rozhodli sa to neukončiť. Momentálne sú spolu štyri mesiace a má pocit, že môže ísť o niečo dlhodobé.

Risk nemusí byť vždy zisk

Ľudia často považujú online zoznámenia prostredníctvom aplikácií za jednu z možností ako naletieť podvodníkom. „Keď sa spoznáme s niekým, kto je úplne cudzí, nevieme, či nám prejavuje svoju ozajstnú identitu,“ poukazuje Bednářik na jedno z rizík.

Súhlasí s tým aj Adriána, ktorá nevie, či by daný druh zoznamovania opäť skúsila. Aj napriek tomu, že tak nadviazala svoj momentálny vzťah, myslí si, že v internetovom priestore sa nachádza veľa ľudí, s ktorými to nemusí skončiť dobre.

Melánia počas posledných šiestich rokov vystriedala viacero podobných aplikácií. „Neraz som sa stretla s chlapom, ktorý tvrdil, že má 180 centimetrov a napokon bol odo mňa nižší,“ spomína na jednu z negatívnych skúseností.

známosti z online zoznamky
Online zoznamky používajú nielen mladé generácie. Zdroj: osobný archív Michaely

Za nedostatok považuje aj to, že muži sa vedia ľahšie rozprávať so ženou online. Na stretnutiach dochádza k opaku, kedy sa konverzácia premieňa na trápne ticho. Výnimku netvorí ani klamanie o vzťahovom statuse.

„Ľudia chodia na zoznamky s konkrétnym cieľom. Buď v podobe chatovania, sexu alebo hľadania si vzťahu. Nie sú tam len tak pre nič a je im jasné, že bude o nich prejavovaný záujem. Naopak, keď ide človek napríklad do baru, nevie, či druhá strana bude mať záujem o zoznámenie,“ pripisuje na záver jedno pozitívum online zoznamkám.