Korčok verzus Pellegrini Je to stále otvorená hra

Jozef Majchrák Martin Hanus
Jozef Majchrák Martin Hanus

Zdá sa, že nás v druhom kole prezidentských volieb čaká tesnejší súboj, než ho merali prieskumné agentúry.

Zdá sa, že nás v druhom kole prezidentských volieb čaká tesnejší súboj, než ho merali prieskumné agentúry.

Jozef Majchrák Martin Hanus

Jozef Majchrák

Martin Hanus

Je to stále otvorená hra
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Kandidát vládnej koalície Peter Pellegrini už po včerajšku nie je jasným favoritom volieb, hoci papierovo, ak sa pozrieme na možný rezervoár hlasov z prvého kola, by mal byť na tom stále o niečo lepšie.

Dobré správy pre Korčoka

Najväčším prekvapením nie je ani fakt, že Korčok Pellegriniho predbehol, ale že získal až o 5,5 percentuálneho bodu viac. Korčok tak dosiahol v prvom kole ešte lepší výsledok než Zuzana Čaputová pred piatimi rokmi. Len relatívne dobrou správou preňho je, že Štefan Harabin, ktorého voličský košiar tvorí hlavný Pellegriniho rezervoár pre druhé kolo, nezopakoval svoj volebný výsledok z roka 2019.

Ivan Korčok má po prvom kole na konte slušný náskok 120-tisíc hlasov, čo mu za istých okolností dáva šancu, aby svojho protikandidáta 6. apríla porazil.

Hoci ešte v tejto chvíli nepoznáme podrobné dáta z volebnej mapy, pre Korčoka je dobrou správou aj to, že maďarskí voliči sa mu zjavne neotočili chrbtom v takej miere, ako to ukazovali prieskumy. Napríklad v okrese Dunajská Streda získal Korčok zhruba 33 percent, teda takmer rovnako ako Krisztián Forró z Aliancie, kým Pellegriniho tam volilo len okolo 22 percent voličov. Ak aj Pellegrini pritiahne na svoju stranu väčšinu Forróových voličov, Korčok minimálne na Žitnom ostrove neutrpí debakel.

Ivan Korčok zvíťazil v troch krajoch, pričom v Žilinskom kraji prehral len o vlas, Pellegriniho porazil vo všetkých krajských mestách, darilo sa mu aj na katolíckej Orave či Spiši, kde je tradične silné KDH. Jeho opornými baštami pre druhé kolo sú dve najväčšie mestá, v Košiciach vyhral nad kandidátom Hlasu a Smeru takmer o 30 a v Bratislave takmer o 44 percentuálnych bodov. Z dvoch metropol aj ďalších krajských miest by mohol nabrať ďalšie hlasy, ak by sa mu tieto mestá podarilo zmobilizovať k ešte o niečo vyššej volebnej účasti.

Najväčším Korčokovým problémom však je, že pre druhé kolo nemá veľký rezervoár voličov z tábora iných kandidátov. Preto potrebuje získať čo najväčší podiel voličov od Igora Matoviča a Patrika Dubovského, ktorí dostali dokopy okolo 65-tisíc hlasov.

Dobré správy pre Pellegriniho

Hlavnou výhodou Pellegriniho je, že v porovnaní so svojím konkurentom má oveľa väčšiu šancu osloviť voličov Štefana Harabina. Ten získal v prvom kole približne 260-tisíc hlasov, pričom podľa prieskumov sa viac ako 60 percent týchto voličov chce zúčastniť aj na druhom kole volieb a približne 90 percent z nich podporí Pellegriniho.

Ak by sa tieto odhady potvrdili, pre Pellegriniho by to znamenalo veľký prísun hlasov, ktorým by vymazal Korčokov náskok z prvého kola.

Šéf Hlasu môže v druhom kole počítať aj so zaujímavým počtom hlasov maďarských voličov, ktorí hlasovali za Krisztiána Forróa. Toho volilo približne 65-tisíc voličov. Nie všetci z nich však prídu hlasovať aj o dva týždne, zároveň možno rátať s tým, že strana Aliancia, ako aj maďarské médiá z Orbánovho mediálneho impéria zapracujú na tom, aby z tohto tábora prišlo Pellegrinimu čo najviac hlasov.

Korčok aj Pellegrini majú teda silnú motiváciu kampaňovať v maďarskom prostredí. Voliči na juhu Slovenska zvyčajne druhé kolo volieb, keď už nemajú v hre vlastného kandidáta, skôr ignorujú, ale pri tesnom súboji bude dôležitý každý hlas.

Pellegrini zase musí pred druhým kolom zabojovať o radikálnych podporovateľov Štefana Harabina, takže z jeho strany možno očakávať pritvrdenie rétoriky a ťah na témy, ktoré medzi týmito voličmi fungujú. Tí od Harabina počúvajú aj vety o tom, prečo si želá, aby Rusko vyhralo nad banderovcami na Ukrajine. Takto im to Pellegrini hovoriť nebude, ale je zrejmé, že ešte viac si osvojí smerácku komunikačnú líniu, vymedzovanie sa voči „vojnovej“ EÚ či americkej zahraničnej politike.

Samozrejme, s mobilizáciou týchto voličov mu pred druhým kolom volieb bude výdatne pomáhať aj samotný Smer a Robert Fico.

Ivanovi Korčokovi by pred druhým kolom určite veľmi pomohlo jasné odporúčanie od Igora Matoviča, ktorého v prvom kole volilo takmer 50-tisíc voličov. A pre obidvoch kandidátov by určite bolo zaujímavé odporúčanie Jána Kubiša, ktorý získal 45-tisíc hlasov.

Veľkou neistotou, ktorá môže podstatne ovplyvniť konečný výsledok, je volebná účasť v druhom kole. O dva týždne sa nedostaví k urnám rovnaká voličská masa, časť voličov sa totiž vymení, niektorí neprídu, iných zas vyhranený duel dvoch kandidátov zaktivizuje.

Dnes sa nedá odhadnúť, akým smerom sa účasť pohne. V rokoch 2009 aj 2014 sa účasť v druhom kole zvýšila o sedem percentuálnych bodov, teda o niekoľko státisícov voličov, naopak, v roku 2019 o sedem percentuálnych bodov klesla.

Pri pohľade na rozloženie hlasov však už neplatí, že Pellegrini je jasným favoritom a Korčok môže vyhrať len v prípade, ak sa na obzore objaví nejaká čierna labuť.

Včerajšie hlasovanie ukázalo, že to bude až do konca celkom otvorená hra.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia