Rastislav Búgel Rôzne

Český epidemiológ VARUJE: Čierny kašeľ môže byť tak intenzívny, že pri ňom PRASKAJÚ rebrá!

Čierny kašeľ sa šíri naprieč Európou. Zlá situácia je aj u našich susedov. Odborník bije na poplach.

Ilustračný obrázok k článku Český epidemiológ VARUJE: Čierny kašeľ môže byť tak intenzívny, že pri ňom PRASKAJÚ rebrá!
Zdroj: Freepik.com/stockking

V susednom Česku každý deň pribudne približne 300 nových prípadov nákazy čiernym kašľom. Nedávno tam dokonca zaznamenali prvý prípad úmrtia. Bývalý minister zdravotníctva a epidemiológ Roman Prymula však tvrdí, že niečo také je pri dospelých skôr rarita. Čiernym kašľom sú totiž najviac ohrozené dojčatá.

Nakazíte sa takmer okamžite

„Ide o respiračné ochorenie, nakazenie je skoro okamžitou záležitosťou. Keď budem niekde v uzavretom priestore, stačí na to pár sekúnd,“ povedal pre tn.cz Roman Prymula.

Nemusia o tom ani vedieť

Exminister zdravotníctva tvrdí, že aktuálne nemá význam nejaké plošné testovanie. Ako pripomína server, niektorí ľudia, ktorí sa s čiernym kašľom stretnú, neochorejú. Stanú sa z nich ale tzv. tichí prenášači.

„Toto označenie používame aj pri ďalších ochoreniach. Títo ľudia sami nemajú príznaky. Vírus alebo v prípade čierneho kašľa baktéria v nich prežíva a oni ju šíria do svojho okolia, bez toho, aby o tom tušili. Ľudia sa potom môžu nakaziť a ani nevedia, kedy a kde sa tak stalo,“ prezradil Prymula.

Ešte nedávno českí odborníci tvrdili, že počet chorých v krajine môže za rok 2024 dosiahnuť približne 4-tisíc. 17. marca však evidovali už 3 101 prípadov. Aj podľa Prymulu ide o vysoké počty, no nedá sa odhadovať, či napríklad tento rok pribudne 10-tisíc chorých. Česko sa aktuálne nachádza vo fáze nárastu počtu prípadov a nedá sa odhadnúť, kedy príde k poklesu.

Môžu praskať rebrá!

Keďže ide o respiračné ochorenie, nákaza čiernym kašľom je takmer okamžitá. „Najprv začnú vznikať zápaly na slizniciach a to je asi sedem až desať dní od nakazenia. Máme nádchu a napríklad aj zápal spojiviek. To trvá približne dva týždne, kedy je ten človek už infekčný. Kašeľ sa dostaví až neskôr,“ opisuje epidemiológ inkubačnú dobu.

„Prekonanie čierneho kašľa je veľmi nepríjemné. Ľudia dokonca môžu lapať po dychu a sú prípady, kedy ten kašeľ je niekedy tak intenzívny, že pri ňom praskajú rebrá,“ dodáva Prymula.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM