Na čom záleží Generácia Z starne rýchlejšie. Keď dvadsiatnici vyzerajú na štyridsať

Zuzana Hanusová
Zuzana Hanusová

Stačí hodinu scrollovať na Instagrame či Tiktoku a pochopíte, prečo je fenomén predčasného starnutia jednej generácie skutočne témou.

Stačí hodinu scrollovať na Instagrame či Tiktoku a pochopíte, prečo je fenomén predčasného starnutia jednej generácie skutočne témou.

Zuzana Hanusová

Zuzana Hanusová

Generácia Z starne rýchlejšie. Keď dvadsiatnici vyzerajú na štyridsať
Foto: Pixabay

Generácia Z sú mladí ľudia narodení v rozpätí rokov 1997 až 2012, jej najstarší zástupcovia majú dnes teda 27 rokov. Ľudia v najlepších rokov, plní energie, plánov a bez viditeľných známok starnutia?

Biologicky by to malo sedieť, ale internet už mesiac rieši presný opak. Ako je možné, že táto „generácia starne ako mlieko“? Prečo starne tak príliš rýchlo?

Brett Cooperová z Daily Wiru venovala tejto téme celý svoj podcast, fenomén však už rozoberali aj v denníkoch New York Times, NY Post, Business Insider i v ďalších médiách.

Novinári a influenceri vážne riešia, prečo vyzerajú dnešní dvadsiatnici na svoj vek tak staro. Nie v zmysle, že by mali viac vrások či šedín, ale svojím celkovým štýlom, mejkapom a výrazom tváre pôsobia jednoducho staršie.

Niektorí odborníci riešia, že je to dané zaiste stresom, keďže túto generáciu zasiahol covid v najcitlivejšom veku a následná ekonomická a geopolitická neistota si zrejme vyžiadala svoju daň. Ďalší sa zamýšľajú, že títo mladí ľudia sú zároveň vystavení modrému svetlu obrazoviek v takej miere ako žiadna generácia pred nimi a azda to bude dôvod.

Mladí muži si nechávajú už v dvadsiatke rásť brady a myslia si, že štýl zarasteného Vikinga s výrazným intelektuálnym rámom okuliarov robí z holobriadkov zrelých mužov.

Brett Cooperová uvažuje, že okrem toho, že predčasné starnutie je dôsledkom zlej stravy plnej polotovarov, stojí za tým paradoxne aj kozmetický a estetický tlak na anti-aging. „Keď sa pozriete na mladé ženy na Instagrame, všimnite si, že všetky vyzerajú rovnako…“ zamýšľa sa Cooperová. 

Niečo na tom bude, aj na Slovensko už dávno dorazil trend estetických zákrokov, nemalé množstvo kožných lekárov sa pretransformovalo za posledných päť rokov na výnosný beauty priemysel a otvorili si svoje súkromné estetické kliniky, kde do mladých dievčat pichajú rôzne výplne a botoxy. 

Dvadsaťročné krásne dievčatá dnes brigádujú len preto, aby si mohli dovoliť injekčne vyplniť každé dva-tri mesiace svoje pery alebo podvihnúť lícne kosti.

A dievčatá ešte pred dvadsiatkou patlajú na seba litre produktov ako retinoly či rôzne kyseliny, aby zabránili vzniku prvých vrások. Plus dnes už séra proti starnutiu vo veľkom používajú aj mladí muži, ktorí vedia siahodlho opisovať svoju rannú či večernú „scincare“ rutinu.

Nie je to len dojem, že dvadsiatničky majú podobné črty tváre. Ku kožnému zrejme chodia s obrázkom z Instagramu, ako by chceli vyzerať. Vtipy o nafúknutých kačenách nevznikli náhodou.

Príkladom tejto generácie je Kylie Jennerová, influencerka a podnikateľka s krásou, ktorá pre svoje nespočetné estetické zákroky a prehnaný mejkap vyzerala vo svojich dvadsiatich siedmich rokoch na štyridsať. Preto dnes hlása návrat k dievčenskému výzoru.

Experti tvrdia, že nie je prekvapením, že generácia, ktorá vyrástla na sociálnych médiách, ktoré vznikli práve v ére výplní a tvárového tuningu, má problém prijať fyzické zmeny súvisiace s vekom.

„Vznikol dojem, že mladí ľudia zabudli, ako vyzerajú tváre,“ povedala Renee Engelnová, profesorka psychológie na Northwestern University. 

Generácia Z vyrástla na tvárach, ktoré na sociálnych sieťach prešli toľkými filtrami či skutočnými estetickými úpravami, že prirodzenosť už v podstate považuje za odpudivú.

Dnešné mladé ženy sú pod obrovským tlakom, aby vyzerali na dvadsaťpäť už od svojich trinástich rokov až do svojej štyridsiatky. Preto dnes „staro“ vyzerajú už dokonca aj osemnástky, ktoré si laminujú obočie, lepia umelé mihalnice, nechty, kontúrujú tvár a obliekajú si kostýmy či dlhé elegantné kabáty.

Neistoty a obsesia okolo starnutia generáciu Z napokon dobehli v tom najcitlivejšom bode, päťdesiatnici jej príslušníkov dnes varujú, že pôsobia v skutočnosti staro, a vyzývajú ich, aby prestali šalieť a prijali svoje starnutie, ktorému aj tak nikto neunikne.

Oplatí sa prečítať

 


 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia