Kauza Rozuzlenie Žilinka znovu zabral, Kollár aj Fico môžu pokojne spávať

Marek Vagovič
Marek Vagovič

Generálna prokuratúra očistila bývalých šéfov SIS a NBÚ. Maroš Žilinka sa zároveň snaží ponížiť Daniela Lipšica a jeho ľudí.

Generálna prokuratúra očistila bývalých šéfov SIS a NBÚ. Maroš Žilinka sa zároveň snaží ponížiť Daniela Lipšica a jeho ľudí.

Marek Vagovič

Marek Vagovič

Žilinka znovu zabral, Kollár aj Fico môžu pokojne spávať
Maroš Žilinka. Foto: TASR/Martin Baumann

Šesť týždňov pred voľbami 2023 spustila polícia rozsiahlu akciu s názvom Rozuzlenie. Vyšetrovatelia vtedy obvinili vplyvné persóny z bezpečnostných zložiek aj oligarchu s väzbami na tajnú službu.

Vladimír Pčolinský, jeho nástupca na čele SIS Michal Aláč, šéf NBÚ Roman Konečný, operatívec NAKA Ján Kaľavský a podnikateľ Peter Košč boli podozriví zo založenia zločineckej skupiny.

Podľa polície totiž sabotovali vyšetrovanie závažných korupčno-mafiánskych káuz s politickým pozadím. Najmä tých, v ktorých figurovali podozriví nominanti strany Smer alebo hnutia Sme rodina.

Hlavou skupiny, ktorá mala rozpútať vojnu v polícii, bol podľa vyšetrovateľov Košč. Rozbuškou sa stala vyfabrikovaná správa o údajnej manipulácii s výpoveďami kajúcnikov, ktorú pustil do obehu Aláč.

Nebezpeční čurillovci

Hoci o činnosti skupiny svedčilo dvadsať ľudí zvnútra bezpečnostných zložiek, zaznievali hlasy, že polícia rozpútala štátny prevrat (Fico), respektíve že došlo k výmene bödörovskej za čurillovskú mafiu (Kollár).

Boli to totiž práve kriminalisti okolo Jána Čurillu, ktorí podrobne zdokumentovali podozrenia o ovplyvňovaní vyšetrovania členmi Koščovej skupiny. Výsledkom bol najskôr pokus o ich cielenú diskreditáciu.

Nasledovalo trestné aj väzobné stíhanie viacerých čurillovcov, o ktoré sa postarali ľudia z policajnej inšpekcie okolo vyšetrovateľky Diany Santusovej – a príslušná prokuratúra, podriadená Marošovi Žilinkovi.

Z väzby ich síce prepustili, generálna prokuratúra ich však naďalej drží v pozícii obvinených. A to aj napriek verdiktu odvolacieho súdu, že ich stíhanie je nedôvodné. Fico ich zároveň opakovane označuje za zločincov.

Vyhrážky a ponižovanie

Najnovšie vyšlo najavo, že Žilinkova prokuratúra pokračuje v nadpráci aj niekoľko mesiacov po voľbách. Aktuálne zrušila obvinenie v kauze Rozuzlenie siskárovi Pčolinskému aj bývalému šéfovi NBÚ Konečnému.

Ako inak, podľa paragrafu 363. Generálna prokuratúra aj v tomto prípade obišla súd, ktorý ako jediný by mal rozhodnúť o vine alebo nevine kohokoľvek. Lídri Smeru aj Sme rodina môžu byť nanajvýš spokojní.

Pčolinského advokát sa dokonca nepriamo vyhráža tým, ktorí obvinili jeho klienta zo založenie zločineckej skupiny: „Mám za to, že je potrebné zosobniť to vyšetrovateľom aj dozorovému prokurátorovi.“

Žilinka sa zároveň snaží ponížiť bývalého špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a jeho kolegov, ktorí prejdú po zrušení svojho úradu pod generálnu prokuratúru. Jeho aktuálna personálna politika zaváňa až pomstou.

Skúška charakterov

Lipšic bude pôsobiť na odbore legislatívy, prokurátori Michal Šúrek, Ondrej Repa a Ladislav Masár na referáte väzenstva. Daniel Mikuláš ide na netrestný úsek a Matúš Harkabus na medzinárodný odbor.

Pri takomto rozostavení – a mentálnom nastavení Maroša Žilinka – sa nemožno spoliehať ani na jeho prísľub, že Lipšic a spol. budú môcť dokončiť závažné kauzy, ktoré začali dozorovať na špeciálnej prokuratúre.

A už vôbec nie rozbehnúť nové prípady, ktoré by sa týkali politikov, oligarchov alebo bezpečnostných zložiek. Tie, ktoré sú v prípravnom konaní (Súmrak, Gorila), navyše prejdú pod krajské prokuratúry.  

Na polícii aj prokuratúre sa práve začala normalizácia, ktorá má potenciál udusiť už v zárodku akýkoľvek kritický alebo iný názor, ako má ich vedenie. Nasledujúce roky budú veľkou skúškou odvahy a charakterov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia