10 praktických tipov pri zariaďovaní novej spálne

Čaká vás zariaďovanie spálne a zháňate nejakú inšpiráciu? Máme pre vás hneď 10 praktických tipov, ktoré vám celý proces uľahčia.

1.      Dominantou spálne je posteľ

Myslite na to, že dominantným prvkom spálne by mala byť posteľ. Nemusí zaberať celú miestnosť, ale rozhodne by nemala byť prehliadnuteľná. Posteľ musí byť dobre prístupná z oboch strán, nemala by sa nachádzať tesne pri okne a podľa pravidiel feng shui v spálni by mala byť posteľ čelom k stene.

2.      Úložný priestor pod posteľou

Aj keď sa úložný priestor pod posteľou javí ako skvelý nápad, učenie feng shui s tým nesúhlasí. Skladovanie predmetov pod posteľou bráni voľnému prúdeniu energie a môže vám dokonca privodiť nespavosť. Pokiaľ sa chcete pri zariaďovaní spálne riadiť tradičným čínskym učením, náhradnú posteľnú bielizeň schovajte radšej do skrine a kvalitný matrac, ktorý by mal byť úplnou samozrejmosťou spálne, nechajte voľne dýchať.

3.      Pohodlie na prvom mieste

Keďže sa má v spálni predovšetkým relaxovať, výber matraca rozhodne nepodceňujte. Slovenským spálňam suverénne dominujú penové matrace, čo sa prispôsobia tvaru tela, sú nadmieru pohodlné a vhodné aj pre seniorov.

Do spálne, ktorú zdieľate so svojím partnerom, sú jasnou voľbou partnerské matrace. Vyskúšať môžete napríklad tie z radu Super Fox. Sú vysoko odolné a ponúkajú prvotriedny komfort pri spánku.

4.      Sladké sny zaistia správne obliečky

Nielen posteľ a matrac hrajú v tejto izbe hlavnú rolu. Dôležitá je taktiež posteľná bielizeň a obliečky, do ktorých schováte vankúše a periny. Rozmaznávajte sa mäkkými a na dotyk príjemnými materiálmi.

5.      Vhodná farebná tapeta do spálne

Pri výbere farieb, čo budú vo vašej spálni dominovať, nezabúdajte na to, že táto miestnosť musí pôsobiť upokojujúcim dojmom.

Medzi vhodné farby do spálne radíme:

  • bielu,
  • krémovú,
  • šedú,
  • modrú.

Ak chcete, aby sa v tejto miestnosti vyskytovali aj pestré farby, stavte na tapety. Tapety do spálne zvoľte tak, aby ladili s ostatnými farbami v miestnosti a aplikujte ich na stenu za posteľou.

6.      Nevyhnutné doplnky do spálne

Veľká či malá spálňa, do oboch patrí základná dekorácia a doplnky. Medzi obľúbené dekorácie do spálne patria moderné závesy a rolety, pomocou ktorých si v tejto miestnosti vytvoríte skvelé podmienky na spanie a dostatok súkromia. Nutnosťou sú taktiež stolné lampy na nočné stolíky. Túžite každé ráno začať čo najlepšie? V takom prípade pridajte na zoznam s doplnkami do spálne aj mäkké koberce.

Zdroj obrázka: Pixel-Shot – stock.adobe.com

7.      Kúzlo aromaterapie

Niektoré dni môžu byť natoľko náročné, že pred zaspatím túžite po uvoľnení a príjemnej vôni. Presne kvôli takým situáciám si do spálne zaobstarajte aromalampu a zásobu upokojujúcich éterických olejov.

8.      Nechajte okná dokorán

Zdravý spánok podporí taktiež vhodná teplota. Pri zariaďovaní neumiestňujte príliš veľa predmetov k oknám či na okenné parapety. Každý večer pred spaním je totiž dobré vyvetrať a okná otvoriť dokorán. V spálni sa tak vytvorí príjemná klíma a zaspávanie bude jednoduchšie.

9.      Prehozy pre ľahké zaspávanie

Nepatríte k ľuďom, ktorí milujú ustieľanie postele? To vôbec neprekáža. Okrem obľúbeného matraca si zaobstarajte taktiež prehoz. Posteľ bude vďaka nemu vyzerať skvele a farbu prehozu môžete zvoliť vo farebných odtieňoch spálne. Skvele však bude vyzerať aj farba kontrastná alebo prehoz s originálnym zdobením a geometrickými tvarmi.

10. Drevený nábytok

Ktorý materiál sa do modernej spálne hodí najlepšie? Jednoznačne ten prírodný. Drevené skrine navyše krásne voňajú a hodia sa do každého interiéru.

Teraz už viete, aké sú obľúbené matrace slovenských domácností, kam umiestniť posteľ, prečo si zaobstarať aromalampy a ako si uľahčiť každodenné ustielanie. Moderné spálne sa taktiež neobídu bez závesov a mäkkých koberčekov pri posteli. Pokiaľ vám však tieto tipy stále nestačia, vyhľadajte si na internete „spálne inšpirácie” a pokochajte sa záplavou fotiek.


Jak bude reklama vypadat?
-
Chcete tu reklamu len za 50 CZK?
Zobrazit formulář pro nákup