Kandidát na prezidenta Ján Kubiš (profil)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
KUBIŠ: Prezidentská kandidatúra
Občiansky kandidát na prezidenta SR Ján Kubiš počas tlačovej konferencie v konferenčnej miestnosti hotela Crowne Plaza. Bratislava, 8. február 2024. Foto: SITA/Milan Illík
Tento článok pre vás načítala AI.

Ján Kubiš je slovenský diplomat a exminister zahraničných vecí. O post prezidenta Slovenskej republiky sa uchádza ako občiansky kandidát.

„Srdcom Slovák, hlavou diplomat“

Pod svoju prezidentskú kandidatúru vyzbieral 22-tisíc podpisov od občanov. Mottom jeho kandidatúry je „láska k Slovensku, rešpekt v zahraničí“.

Viac o téme: Prezidentské voľby na Slovensku 2024

Kubiš zdôrazňuje, že je „srdcom Slovák, hlavou diplomat“. Svoje skúsenosti, ktoré nazbieral za diplomatickým stolom, ale aj v teréne pri riešení krízových situácií či ozbrojených konfliktov, chce podľa svojich slov využiť v službe vlasti ako prezident.

Kubiš sa narodil 12. novembra 1952 v Bratislave. Študoval na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov.

Predseda výboru ministrov Rady Európy.

Pôsobil ako osobitný vyslanec generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) pre vedenie mierových a politických misií v Tadžikistane, Afganistane, Iraku, Libanone a Líbyi. Bol generálnym tajomníkom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a tiež prvým osobitným predstaviteľom Európskej únie pre Strednú Áziu.

Pôsobil ako predseda výboru ministrov Rady Európy. V rokoch 1976 – 1992 pracoval na Ministerstve zahraničných vecí ČSFR a v rokoch 2006 – 2009 bol ako nestraník ministrom zahraničných vecí vo vláde Roberta Fica. V roku 1998 stál pri založení Strany občianskeho porozumenia, ktorá Slovensku priniesla bývalého prezidenta Rudolfa Schustera.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Kubiš