Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Tieto bankomaty vám stiahnu peniaze, vždy keď ťuknete na toto tlačidlo

POZOR: Tieto bankomaty vám stiahnu peniaze, vždy keď ťuknete na toto tlačidlo

Na Slovákov cieli nepríjemná funkcia na známych bankomatoch. Takto rýchlo prídete o peniaze.

1

Ľudia by mali poriadne zbystriť pri používaní bankomatov spoločnosti Euronet. Pri pokuse o výber peňazí či jednoduchej snahe skontrolovať zostatok na účte im totiž bankomaty strhnú peniaze aj bez toho, aby vám ten zostatok ukázali. Na problém upozornili známi YouTuberi Kluci z Prahy. Bohužiaľ, podobnú taktiku firma nasadila aj na Slovensku, zistil server TECHBYTE.

Hneď po tom, ako človek na bankomate Euronet zadá PIN k svojej karte sa mu zobrazia dve možnosti. Prvá s názvom „Hotovosť a zostatok“ a druhá s označením „Iná“. Ak ťuknete na prvú možnosť v domnienke, že si len vyberiete finančné prostriedky, bankomat vám zaúčtuje skrytý poplatok.

Bankomaty Euronet
Bankomaty Euronet sú rozšírené aj na Slovensku. V mnohých menších obciach sú jedinou možnosťou ako si vybrať hotovosť. Zdroj: Depositphotos

Bankomaty vám zostatok nemusia ukázať, poplatok ale stiahnu

Bankomaty vám ten poplatok za zistenie zostatku na účte zaúčtujú dokonca aj vtedy, ak vám ho reálne nezobrazia. Firma hovorí, že ide o softvérový problém. Ten ale, čuduj sa svet, neplatí pre strhnutie peňazí.

O tom, že ste práve prišli o peniaze sa bohužiaľ nedozviete hneď. Kým sa poplatok zobrazí na výpise, môže prejsť hneď niekoľko dní. Firma tvrdí, že „poplatky vždy účtuje banka klienta a vo väčšine krajín si banky za túto službu neúčtujú žiadne poplatky“. Na Slovensku je však pravda, bohužiaľ, iná.

Bankomat a jeho možnosti
Ak ťuknete na „Hotovosť a zostatok,“ bankomaty okamžite zaúčtujú poplatok. Ak sa chcete vyhnúť poplatku, musíte ťuknúť na tlačidlo „Jiné, resp. Iná“. Zdroj: Kluci z Prahy

Zarábajú na každom ťuknutí

Realita je ale úplne iná. Je síce pravda, že banky z tohto poplatku niečo majú, no ani zďaleka nemajú všetko. Poplatok sa totiž delí medzi banku, prevádzkovateľa bankomatu a dokonca aj vydavateľa platobnej karty (VISA, Master card, a pod.). Spoločnosť Euronet tak zarába peniaze z poplatkov, na ktoré klientov navedie tým, že kliknú na možnosť Hotovosť a zostatok.

Bankomat a jeho možnosti
Až po ťuknutí na tlačidlo „Iná, resp. Jiné“ sa možnosti rozdelia do jednotlivých akcií. Zdroj: Kluci z Prahy

Banky nevedia overiť čo bankomat robí

Slovenské banky do toho, čo bankomat robí alebo nerobí, nevidia. Jediné, čo banky vidia, je požiadavka na zostatok, ktorá je viazaná na poplatok. Ten banka zaregistruje, no nedokáže garantovať, že vám bankomat zostatok na účte skutočne zobrazí. Pri poplatkoch na bankomatoch Euronet sú tak úplne bezmocné.

Spoločnosť Euronet aj napriek nespokojnosti zákazníkov neplánuje zmeniť prístup a poplatok za zobrazenie zostatku na účte bude účtovať aj naďalej tým klientom, ktorí si len prišli vybrať peniaze. Ak by ste sa poplatku chceli vyhnúť, ťuknite na tlačidlo „Iná“ a následne vyberte výber hotovosti.

TECHBYTE požiadal o stanovisko všetky veľké slovenské banky. Článok budeme aktualizovať o ich vyjadrenia.