Minister vnútra u Bombica Matúš Šutaj Eštok sa zbláznil

Martin Hanus
Martin Hanus

Slovenská politika sa dotkla nového dna. 

Slovenská politika sa dotkla nového dna. 

Martin Hanus

Martin Hanus

Matúš Šutaj Eštok sa zbláznil
Foto: screenshot diskusie u D. Bombica

Keď sa minulý rok vystriedali vo videách Daniela Bombica, extrémistu žijúceho v Londýne, na ktorého sú vydané tri medzinárodné zatykače, postupne Tibor Gašpar, Erik Kaliňák, Robert Kaliňák, Robert Fico a napokon aj Andrej Danko, budilo to hrôzu.

Ale aspoň sa dalo rozumieť cynickému kalkulu, prečo sa špičky Smeru a napokon aj Danko snažili pred voľbami prihovoriť najradikálnejšiemu hnedému publiku.

Keď sme sa na účasť v Bombicovej diskusii pred voľbami pýtali Roberta Fica, ten sa aspoň tváril, že „toho pána“ ani nepozná, nikdy sa s ním nerozprával, bral to ako pozvanie od Judity Laššákovej, dnešnej kandidátky Smeru do europarlamentu, ktorá s Bombicom spolumoderuje diskusie. Samozrejme, táto odpoveď nebola ani trochu uveriteľná, no aspoň niečo predstierala.

Ficov Smer je najprofesionálnejšie fungujúcou stranou na Slovensku, je jasné, že už pred opakovanými rozhovormi dobre vedeli, kto je Bombic a kto ho sleduje.

Len krátke zhrnutie toho, čo sme už viackrát napísali aj v Postoji: ide o otvoreného antisemitu, ktorý o ukrajinskom prezidentovi krátko po ruskej agresii hovoril, že je „potkan dosadený nosatým režimom“. O Vladimírovi Krčmérym po smrti písal, že zomrel „kolaborant covidovej genocídy národa“, a zaprial mu „smaž sa“. Bombic tiež na diaľku šikanoval lekárov, policajtov a zamestnancov verejnej správy, keď zverejňoval ich adresy a telefónne čísla a podnecoval proti nim svoj telegramový dav.

Spolu so šírením extrémistického materiálu sú to dôvody, prečo je naňho vydaný európsky zatykač. Bombic odmieta dostaviť sa na Slovensko, koncom marca majú britské súdy vyniesť verdikt, či nám ho vydajú. 

Rozhodujú teda akurát v čase, keď priamo v relácii u Bombica vystupuje slovenský minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Zažili sme už mnohých ministrov vnútra, aj takých, ktorí zmarili referendum, ale takýto šialený obrázok sme ešte nevideli: trestne stíhaný extrémista víta zo svojho londýnskeho brloha vysmiateho ministra vnútra slovami, že sa „dnes dozvieme okrem iného aj o ďalšej pôsobnosti NAKA“.

Niekto môže namietnuť, že Šutaj Eštok sa nezbláznil, len si plní stranícke úlohy. U Bombica reční len pár dní pred prvým kolom prezidentských volieb, pretože ako generálny manažér Hlasu pracuje v prospech toho, aby lídra Pellegriniho volili v druhom kole aj najhnedší radikáli.

Priamo v Londýne navštívil Bombica v januári už aj Štefan Harabin, ktorý bude pre fanúšikov tohto extrémistu zrejme prvou voľbou, v Hlase však s týmito voličmi rátajú pre druhé kolo.

To je dôvod, prečo aj u Pellegriniho odhodili podľa vzoru Fica, Kaliňáka či Danka posledné zábrany. Líder Hlasu si ešte pred časom zakladal na tom, že predstavitelia Hlasu nebudú chodiť do žiadnych konšpiračných médií, a ako šéf strany dokonca pokarhal Branislava Becíka, že išiel do TV Slovan Martiny Šimkovičovej a Petra Kotlára.

Časy sa menia, dnes sa chce stať Pellegrini prezidentom, a tak sa Hlas líška aj tomu najhoršiemu, čo na scéne existuje. 

Ak si však v Hlase vyhodnotili, že treba pootvoriť aj dvere v samom suteréne, ten posledný, kto to mal spraviť, bol Matúš Šutaj Eštok.

Tridsaťsedemročný minister vnútra sa na to podujal. Tým ukázal, že uňho absentujú nielen zábrany, ale aj elementárna súdnosť.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia