Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lipavský po schôdzke s Blanárom: Rokujeme o možnosti mojej návštevy na Slovensku

Jan Lipavský Zobraziť galériu (2)
Jan Lipavský (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

PRAHA - Český minister zahraničných vecí č v utorok uviedol, že komunikoval so šéfom slovenskej diplomacie Jurajom Blanárom o svojej možnej návšteve Bratislavy. Ministri sa stretli v pondelok na rokovaní Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

"Včera som hovoril s ministrom zahraničných vecí SR o možnosti návštevy z mojej strany v Bratislave. Veľmi predbežne o tom rokujeme," uviedol Lipavský v relácii Ptám se já českého portálu Seznam Zprávy.Podľa Lipavského Blanár deklaruje, že ako člen českej vlády je na Slovensku vždy vítaný. Prípadnú schôdzku je však ešte potrebné technicky doriešiť, dodal Lipavský s tým, že ČR je otvorená mať intenzívne a praktické vzťahy so Slovenskom.

archívne video

Jan Lipavský v Bruseli o riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Ako pokračoval, česká zahraničná politika má v súčasnosti výrazne bližšie k Poľsku ako ku Slovensku. "S Poľskom určite máme podobný principiálny názor na ruskú agresiu alebo ruský imperializmus, ktorý ohrozuje bezpečnosť celej Európy," zdôraznil Lipavský.

Juraj Blanár
Zobraziť galériu (2)
Juraj Blanár  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Český premiér Petr Fiala začiatkom marca oznámil, že Praha v reakcii na zahraničnú politiku SR odkladá česko-slovenské medzivládne konzultácie, ktoré sa mali uskutočniť na prelome apríla a mája v Česku. "Bolo to silné gesto zo strany českej vlády. A opäť si musíme uvedomiť, že ho nesprevádzali žiadne požiadavky. Boli to konkrétne pripomienky, ktoré mali za cieľ zmeniť atmosféru, náladu v česko-slovenských vzťahoch," poznamenal šéf českej diplomacie.

Podľa neho momentálne nie je namieste usporiadať spoločné zasadnutie českého a slovenského kabinetu vzhľadom na to, že medzi nimi existujú rozdielne postoje aj smerom ku konfliktu na Ukrajine. Pripomenul však, že vo štvrtok sa v Prahe uskutoční stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky, na ktorom sa zúčastní aj Blanár. "Takže tie kontakty existujú," dodal Lipavský.

Viac o téme: Návšteva Rokovanie SlovenskoJuraj BlanárJan Lipavský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu