Vykurovať plynom budeme môcť aj po roku 2040. Slovenský plynárenský a naftový zväz priblížil, koho sa nová smernica týkať nebude

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kotol, plyn
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com.
Tento článok pre vás načítala AI.

Nová smernica Európskej únie o energetickej hospodárnosti budov neznamená zákaz vykurovania plynovými kotlami po roku 2040.

V reakcii na medializované informácie to konštatuje Slovenský plynárenský a naftový zväz. Obyvatelia vykurujúci zemným plynom môžu podľa neho ostať pokojní.

Rozhoduje štát

Nová smernica pre nich podmienky vykurovania nemení, neobsahuje totiž zákaz využívania plynových kondenzačných kotlov na vykurovanie v existujúcich budovách.

Členské štáty majú podľa smernice za úlohu pripraviť si plány dekarbonizácie vykurovania budov do roku 2040 a vyvinúť úsilie postupne vyraďovať fosílne palivá.

Podľa Slovenského plynárenského a naftového zväzu je výber konkrétnych nástrojov plne na rozhodnutí a individuálnych možnostiach a podmienkach jednotlivých krajín, a teda aj Slovenska.

Nástroje budú závisieť od financií

„V našich podmienkach budú zvolené nástroje závisieť od finančných možností štátu a jeho obyvateľov,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ zväzu Richard Kvasňovský.

Slovenský plynárenský sektor vidí podľa neho v strednodobom horizonte najefektívnejšie riešenie dekarbonizácie v moderných plynových technológiách, z dlhodobého hľadiska v integrácii obnoviteľných plynov do plynárenskej sústavy.

Na rozvoji segmentu obnoviteľných plynov už pritom Slovensko niekoľko rokov intenzívne pracuje. Moderné plynové kondenzačné kotly sú už v súčasnosti schopné spaľovať biometán, preto sa budú využívať aj po roku 2040.

Podmienky sa nemenia

Pre úplne nové budovy nová smernica stanovuje od roku 2030 štandard tzv. „budov s nulovými emisiami“. Smernica však ani pre nové budovy postavené po tomto termíne nevylučuje na vykurovanie používať obnoviteľné plyny.

„Obyvatelia vykurujúci zemným plynom tak môžu ostať pokojní, pretože nová smernica pre nich podmienky vykurovania nijako nemení,“ uzatvára Kvasňovský.

V prípade, že majú starší nekondenzačný plynový kotol, ho však zväz odporúča vymeniť za nový kondenzačný, s ktorým okamžite ušetria až 23 % nákladov na energie a rovnaké percento emisií skleníkových plynov. Nové plynové kondenzačné kotly sú tiež H2Ready, a teda pripravené aj na spoluspaľovanie zmesi zemného plynu a vodíka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Richard Kvašňovský
Firmy a inštitúcie EU Európska úniaSPNZ Slovenský plynárenský a naftový zväz