SaS vyzbierala na záchranu RTVS tisíce podpisov. Hromadná pripomienka poputuje do medzirezortného konania

ta3
19.3.2024 11:12

SaS minulý týždeň predstavila hromadnú pripomienku s troma konkrétnymi požiadavkami. V utorok 19. marca 2024 vyzbierali viac ako 11 000 podpisov. Na Slovensku aktuálne čelíme normalizácii verejnoprávnych médií, pričom snaha o ovládnutie RTVS nie je len obavou opozície, odbornej verejnosti či občanov, no otvorene o tom hovoria už aj predstavitelia koalície, pripomenula strana.

16102023_sro_3997648.jpg
TASR/Dano Veselský

"Zároveň potvrdzujeme, že sme sa touto pripomienkou oficiálne zapojili do medzirezortného pripomienkového konania," informovali.

Čo bude s RTVS?

"Koalícia na čele s Robertom Ficom priznáva, že chce dostať RTVS pod priamu kontrolu. Bez toho, aby sme si vypočuli konkrétne, objektívne či odborné dôvody, zaznieva len jediné - treba spraviť rýchlo poriadok. Okrem klamstiev o nevyváženom spravodajstve argumentuje Fico aj zlým Bruselom," píše SaS.

Ten, kto bude niesť plnú zodpovednosť za zastavenie eurofondov na Slovensku, bude podľa strany práve slovenský premiér. "Nikto iný. Len on spolu s Dankom a Pellegrinim presadili promafiánsku novelu Trestného zákona a teraz chcú mocensky ovládnuť RTVS," povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

Získali podpisy

Dnes sa podpisovanie našej hromadnej pripomienky proti ovládnutiu RTVS vládnou mocou končí. Zároveň to znamená naše oficiálne zapojenie sa do pripomienkovania, pričom veríme, že si ministerstvo splní zákonnú povinnosť a my budeme môcť vzniesť všetky naše pripomienky. 

"O opodstatnenosti a dôležitosti nášho konania a konania viacerých občianskych aktivít ma presvedčila aj mohutná odozva a veľká podpora odbornej, ale aj širokej verejnosti," povedal tímlíder SaS pre kultúru René Parák. O tom, že bola pripomienka opodstatnená, ho ale presvedčilo aj prskanie vládnych politikov či antisystémových prezidentských kandidátov.

"Neustále opakujú dookola bez argumentov rovnaké frázy o nedostatočnej verejnoprávnosti a pluralite názorov v RTVS," doplnil. 

Rada pre mediálne služby

Faktom pritom zostáva, že Rada pre mediálne služby nezaregistrovala za posledné štyri roky žiadne pochybenia či porušenia zákona zo strany RTVS. Okrem toho aj diváci jednoznačne v prieskume agentúry Median vyhodnotili spravodajstvo RTVS ako najdôveryhodnejšie na trhu. "Neustále klamstvá, osočovanie a hanebné útoky na generálneho riaditeľa a zamestnancov RTVS. O tom, že úplne chýba vysvetlenie na skrátenie pripomienkovania, už ani nehovorím. Nestačí, že Fico otrávene povie, že na to boli splnené podmienky," vysvetlil René Parák.

Zrušenie koncesií podľa neho dovoľuje vládnej garnitúre ovládnuť RTVS. "Pritom viac ako polovica, až 63 percent verejnoprávnych televízií v EÚ, je financovaná inak ako koncesionárskymi poplatkami," doplnil. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok