Prečo si miliardári stavajú podzemné bunkre?

Koncom minulého roka obleteli svet správy o Zuckerbergovi a jeho podzemnom bunkri. Čo sa deje?

Prečo miliardári stavajú podzemné bunkre?
Zdroj: DALL-E

Určite ste ešte v decembri minulého roka postrehli správy o Markovi Zuckerbergovi a jeho bunkri. Zdá sa, že multimiliardár a hlava Mety stavia na Havaji obrovské sídlo, ktorého súčasťou má byť aj obrovský podzemný bunker a nikto nevie prečo. Vedia bohatí niečo, čo my nie?  

Ako informuje portál The Conversation, Zuckerberg odkúpil veľkú časť jedného z havajských ostrovov, Kauai. Na odkúpenom pozemku stavia sídlo, ktoré má rozlohu závratných 5,5-miliónov kilometrov štvorcových a stáť by malo viac ako 200-miliónov dolárov. Zaujímavé je, že toto sídlo ohraničuje obrovská dvojmetrová stena, ktorú stráži niekoľko ľudí, ktorí ju kontrolujú na štvorkolkách. Vo vnútri pracujú stovky havajčanov, no kvôli zmluve nemôžu povedať, koľko presne ich tam je ani na čom pracujú.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Čo sa však celkovo výstavby sídla týka, mnohé bulvárne portály zaujala hlavne časť o “obrovskom podzemnom bunkri”. Keď táto informácia vyšla na povrch, objavili sa články o apokalypse, vojne a všemožnom ďalšom. Niet divu, že si táto informácia získala pozornosť konšpirátorov.  

Zuckerberg nie je jediný, kto si údajne stavia bunker a zuckerbergov bunker nie je jedinou zaujímavou vecou v jeho “sídle”. Miliardár si nechal postaviť niekoľko obrovských víl, minimálne 11 domov v korunách stromov spojených lanovými mostami a technológiu na čistenie vody, jej odslanenie a skladovanie.  

Okrem Zuckerberga sa na Havaji usídlilo niekoľko ďalších multimiliardárov, napríklad Oprah Winfrey, alebo Larry Ellison. Rovnako ako Zuckerberg, aj oni stavajú obrovské sídla, ktoré by bolo možné nazvať svojimi vlastnými ekosystémami. Áno, aj ostatné sídla majú svoje vlastné bunkre.  

Človeka naozaj nemožno viniť za to, že si myslí, že títo miliardári sa pripravujú na apokalypsu, ktorá zmetie obyčajného človeka z povrchu zemského. Aj napriek tomu, že všetko tomu nasvedčuje, experti sa hádajú, že to nie je to, o čo sa miliardári pokúšajú.  

Odborníci sa hádajú, že miliardári chcú vytvoriť svoj vlastný sebestačný ekosystém preto, lebo chcú zaviesť novú formu stredovekého feudalismu.  

“Niektorí naznačujú, že technologický priemysel vymyslel novú formu technofeudalizmu alebo neofeudalizmu, ktorý sa zakladá na dátovej kolonizácii. My sa však domnievame, že činnosť miliardárov na Havaji sa skôr prikláňa k tradičnému feudalizmu,” píše portál The Conversation.  

Zuckerberg svoje gigantické sídlo vybudoval s dobrovoľným alebo menej dobrovoľným súhlasom lokálnej komunity. Obyvatelia Havaja sa totiž zhodli na tom, že Zuckerbergovi umožnia kontrolu tejto pôdy v mene jej prezervácie. Tento model sa podľa odborníkov priamo viaže na model feudalizmu.  

Lebo môžu

Lenže prečo vlastne majú ich obrovské sídla bunkre, ak nečakajú žiadnu apokalypsu? Odpoveď je veľmi jednoduchá, pretože ich môžu mať. Odhaduje sa, že majetok Zuckerberga predstavuje k roku 2024 viac ako 169-miliárd. Dať “sprostých” 200-miliónov za extravagantné sídlo s bunkrom je preňho nič.  

Miliardári nemusia očakávať apokalypsu. Majú viac peňazí, než môžu reálne minúť, preto im nerobí problém dať “malú” časť na bunker, čisto len preto, ak by sa náhodou niečo stalo. Ak by si bežný človek chcel zaobstarať bunker, je to niečo, čomu by musel venovať celý svoj život. Rozhodnutiu teda musí prideliť oveľa vyššiu váhu.  

Stavanie bunkrov je pre miliardárov zároveň na tej istej úrovni ako investovanie do vesmírneho cestovania, zmrazovania, nahrávania mysle do počítačov a ďalších niekedy až sci-fi projektov, ktoré by mali zachrániť ľudstvo v prípade blížiaceho sa konca sveta. K dispozícii majú také obrovské množstvo prostriedkov, že môžu prakticky bez rozmýšľania investovať do rôznych bláznivých projektov.  

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre