Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Príznak demencie odhalí aj očný lekár: Objaví sa skôr ako strata pamäti!

(Zdroj: GettyImages)

Diagnostikovanie demencie trvá zväčša aj niekoľko rokov, nakoľko samotní pacienti prvotné príznak ignorujú alebo o nich nevedia. Jeden varovný signál sa však obaví ešte skôr ako strata pamäte a odhaliť ho môže očný lekár.

Podľa nových zistení výskumníkov v oblasti zdravotníctva by už prvé príznaky demencie mohli odhaliť oftalmológovia. Musia však vedieť, čo majú hľadať.

Posteriorná kortikálna atrofia alebo PCA, ktorú lekári poznajú aj ako Bensonov syndróm, sa niekedy opisuje ako vizuálna varianta Alzheimerovej choroby. Tá ovplyvňuje oblasti v  mozgu zodpovedné za rozprávanie, výpočty, priestorové vnímanie a komplexné vizuálne spracovanie.

Doktorka Marianne Chapleauová, neurologička z neurologického oddelenia Kalifornskej univerzity v San Franciscu, tvrdí, že rýchlejšia a častejšia diagnostika PCA by mohla pomôcť oveľa väčšiemu počtu pacientov, ktorí sú v prvých štádiách rozvoja Alzheimerovej choroby. Pre včasnú diagnostiku demencie je dôležité, že príznaky PCA sa prejavia v priemere pred 60. rokom života. To je zvyčajne skôr, ako sa objavia prvé príznaky straty pamäti a zmätenosti.

Podľa štúdie uverejnenej v časopise Lancet ľudia s PCA prvýkrát navštívia lekára v priemere 3,8 roka po objavení sa príznakov. Nanešťastie, podľa neurologičky Chapleauovej a jej kolegov, sa v tomto čase už prejavujú mierne alebo stredne závažné príznaky demencie.

Pri diagnostikovaní sa u veľkého počtu osôb trpiacich PCA vyskytli príznaky tzv. konštrukčnej dyspraxie, deficitu vnímania priestoru a simultanagnózie. Konštrukčná dyspraxia je neschopnosť kopírovať výkres alebo postaviť jednoduchý model. Deficit priestorového vnímania sa prejavuje vtedy, keď má pacient problémy s určením miesta, kde niečo vidí, počuje alebo cíti. Simultanagnózia je porucha zraku, ktorá sa vzťahuje na prípady, keď má pacient problémy s venovaním pozornosti viac ako jednému objektu súčasne. Okrem toho má takmer polovica pacientov problémy s jednoduchými súčtami a čítaním textu.

Viac o téme: DemenciaStrata pamatiOcne vysetrenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9