Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trápi vás nafukovanie? TOTO môžu byť príčiny a nájdete aj rýchle riešenia

(Zdroj: GettyImages)

Všetci máme dni, keď sa cítime nafúknuto a plno. I keď je to nepríjemné, do určitej miery je nadúvanie normálne. Nie vždy súvisí so stravou.

Nadúvanie sa spája so stresom, zadržiavaním tekutín, či dysfunkčnou pohyblivosťou žalúdka. „Spôsobujú ho aj gastrointestinálne poruchy, ako je syndróm dráždivého čreva (IBS), zápalové ochorenie čriev (IBD), črevné parazity alebo premnožené baktérie, hormonálna nerovnováha a niektoré lieky," vymenovala registrovaná dietologička Meredith Rofheartová. Samozrejme, aj potraviny, ktoré jeme, môžu mať významný vplyv na nadúvanie, píše sa na livestrong.com. Našťastie, existujú pokrmy, ktoré sú skvelými bojovníkmi proti tomuto neduhu. Ktoré to sú?

1. Zázvor

Zázvor stimuluje motilitu v tráviacom trakte a zmierňuje zápchu. Rastlina je známe antiemetikum. Zabraňuje nevoľnosti a zvracaniu. Ak sa cítite nafúknuto, pripravte si šálku zázvorového čaju.

2. Mäta pieporná

Mäta pieporná obsahuje organickú zlúčeninu nazývanú l-mentol, ktorá preukázateľne znižuje kŕče žalúdka a hrubého čreva, uvoľňuje svaly tráviaceho traktu a upokojuje bolesť brucha a nadúvanie. Ak nie ste náchylní na reflux kyseliny, doprajte si hrnček mätového čaju vždy, keď sa budete cítiť plno.

3. Voda

Môže to znieť čudne, ale pitie dostatočného množstva vody je nevyhnutné na prevenciu nadúvania. „Správna hydratácia ho znižuje tým, že podporuje tráviaci systém a udržuje ho v pohybe," vysvetlila registrovaná dietologička Erin Judgeová. Práve spomalené trávenie je príčinou tvorby plynov. Piť by ste však nemali nárazovo, ale počas celého dňa. Vyhnúť by ste sa mali popíjaniu sýtených nápojov, ktoré prispievajú k nafukovaniu.

4. Ananás

Ananás obsahuje enzým nazývaný bromelaín, ktorý pomáha pri trávení bielkovín. Používa sa už stovky rokov na zrýchlenie trávenia. Keď sa budete cítiť nafúknuto, siahnite po miske s ananásom.

5. Sušené slivky

Sušené ovocie má dva dôležité kľúče k stimulácii pohybu čriev. Sú to vláknina a sorbitol. Nerozpustná vláknina v sušených slivkách pomáha rýchlejšiemu prechodu stolice cez tráviaci systém, zatiaľ čo sorbitol pôsobí ako prirodzené preháňadlo.

6. Papája

Podobne ako ananás, aj papája má enzým nazývaný papaín, ktorý rozkladá bielkoviny počas trávenia. Obsahuje aj vlákninu, o ktorej je známe, že znižuje nadúvanie.

7. Uhorky

Uhorky obsahujú viac ako 95 percent vody a sú skvelým pomocníkom pri nadúvaní. Ich konzumáciou maximalizujete príjem tekutín a poskytnete telu hydratáciu.

8. Kiwi

Toto tropické ovocie je bohaté na draslík, kľúčový elektrolyt, ktorý podporuje vylučovanie sodíka z tela. Ak ho má telo priveľa, zadržiava vodu, čo môže prispieť k nadúvaniu. Strava bohatá na draslík ho pomáha znížiť. V kivi tiež nájdeme zlúčeninu nazývanú aktinidín, ktorá slúži ako pomôcka pri trávení.

9. Jogurt

Fermentované potraviny ako jogurt, kimchi a kefír sú plné prospešných mikróbov, ktoré podporujú trávenie. Zlepšujú symptómy IBS, ako aj hnačku u niektorých ľudí. Ak vás trápi nadúvanie, dajte si grécky jogurt, ktorý je bohatý na vápnik a bielkoviny a doplňte ho lyžicou arašidového masla alebo čerstvými bobuľami.

10. Fenikel

Esenciálny olej získaný zo semien feniklu môže pomôcť znížiť príznaky IBS, ako je plynatosť a tráviace kŕče. Má mierne diuretické vlastnosti, detoxikuje organizmus, pôsobí ako prevencia zápchy.

11. Ovos

Ovsené vločky s vysokým obsahom beta-glukánu a vlákniny môžu byť účinnou voľbou na zastavenie nadúvania. Keď ich zmiešate s jogurtom,ovocím, orechmi, získate pokrm, ktorý skvele chutí a ulahodí aj črevnému traktu.

12. Zeler

Rovnako ako uhorka, zeler je ultra-hydratačná zelenina, ktorá pôsobí ako diuretikum a poskytuje črevám šetrnú vlákninu. Vďaka nej sa zníži nadúvanie spojené so zápchou.

13. Avokádo

Avokádo obsahuje nielen rozpustnú vlákninu, ale je aj skvelým zdrojom horčíka. Ten hrá dôležitú úlohu pri aktivácii enzýmov zodpovedných za trávenie. Neutralizuje žalúdočnú kyselinu, uvoľňuje svaly čriev a vyťahuje z nich vodu. To všetko umožňuje stolici ľahko sa pohybovať tráviacim traktom.

14. Kurkuma

V kurkume nájdeme kurkumín, ktorý má protizápalové, antioxidačné a imunomodulačné účinky. Pozitívne vplýva aj na gastroezofageálny reflux spojený s pálením záhy, plynatosťou, či syndrómom dráždivého čreva.

15. Púpava

Púpava pôsobí ako prirodzené diuretikum, takže zabraňuje zadržiavaniu vody. Jej horkastá chuť stimuluje činnosť žalúdka a tráviacich žliaz. Pozitívne vplýva aj na slezinu.

 

Triky proti nadúvaniu

- Keďže trávenie začína v ústach, je dôležité jesť pomaly a jedlo dobre žuť.

- Obmedzte pite sýtených oxidom nápojov a nepoužívajte slamky.

- Nejedzte potraviny s pridanými sladidlami, ako je sorbitol a erytritol.

- Prestaňte žuť žuvačky.

- Hýbte sa. Rýchla chôdza stimuluje črevné pohyby a uvoľní zachytený plyn.

- Nepreháňajte to s vysoko fermentovateľnými potravinami, ako je cesnak, cibuľa a surová krížová zelenina.

- Vo všeobecnosti je varená zelenina stráviteľnejšia ako surová, preto ju radšej uvarte, poduste alebo opečte, aby ste znížili riziko nadúvania.

- Neprejedajte sa.

- Uprednostňujte rastlinnú stravu.

 

Viac o téme: StravaNafukovanieTravenieNaduvanieTraviace problemy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9