Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mávate po cvičení zimomriavky? Pozor, môžu byť signálom problému!

(Zdroj: GettyImages)

Aj vám sa stáva, že po náročnom tréningu sa vám do niekoľkých minút objavia na tele zimomriavky? Nie ste v tom sami. Ochladzovanie po námahe je celkom normálne, pretože organizmus sa snaží udržať si vnútornú teplotu.

Naša vnútorná teplota býva relatívne konštantná, približne 37 °C. Posúvanie tohto čísla nahor alebo nadol o celý stupeň si vyžaduje špecifické okolnosti, akými sú choroba alebo extrémne teploty, uvádza sa na livestrong.com. Za zimomriavkami po tréningu môže byť aj nosenie nevhodného oblečenia v chladnejších teplotách, dehydratácia či nízka hladina cukru v krvi. Čo ešte spôsobuje zimomriavky a ako sa tomu dá zabrániť?

1. Preskočili ste fázu ochladzovania

Keď cvičíte, vaša telesná teplota sa zvyšuje. Podľa Mayo Clinic je ochladzovanie po tréningu prospešné, pretože postupne znižuje telesnú teplotu a reguluje prietok krvi. Ak sa vynechá, môže spôsobiť drastickejšie zníženie telesnej teploty a vám sa objavia zimomriavky. Deje sa to najmä po behu, bicyklovaní a silovom tréningu. Aby ste sa správne schladili, pokračujte v cvičení, ale postupne znižujte intenzitu a tempo na 5 až 10 minút. Po rýchlej chôdzi kráčajte ešte pomaly 5 minút. Ak ste behali, spomaľte na rýchlu chôdzu. Nezabudnite si potom natiahnuť svaly, aby ste spomalili prietok krvi v tele a znížili riziko zranenia.

2. Neobliekli ste sa dostatočne teplo

Nosenie vhodného oblečenia môže zabrániť zimnici počas a po tréningu. Vrstvenie oblečenia, najmä ak cvičíte vonku v chladnom počasí, je dôležité. Jednotlivé vrstvy zachytávajú teplý vzduch najbližšie k vášmu telu a udržujú vás v izolácii. Keď sa zahrejete, môžete si vyzliecť jednu vrstvu, aby ste zabránili nadmernému poteniu, ktoré môže byť v chladnom počasí nebezpečné. Je to preto, že po tréningu vám mokré oblečenie vychladne, čo môže spôsobiť príliš rýchle zníženie telesnej teploty. Vyberte si materiál, ktorý rýchlo schne, ako je polyester, nylon a merino vlna.

3. Ste dehydratovaní

To, čo dávate do tela pred tréningom, môže hrať rolu v tom, ako sa budete po cvičení cítiť. Voda je mimoriadne dôležitá pri regulácii vašej telesnej teploty a jej nedostatok môže viesť k zimnici.

Koľko by ste mali vypiť?

- vypite 0,5 až 0,6 l vody asi 2 hodiny pred tréningom

- odpite si 0,2 l vody každých 10 až 20 minút cvičenia

- po tréningu by ste mali do seba dostať 0,4 až 0,7 l vody

Medzi príznaky dehydratácie patrí únava, bolesti hlavy, svalové kŕče, sucho v ústach, zápcha, tmavý moč, opuchnuté nohy, strata chuti do jedla, červená pokožka a vysoký srdcový tep, ale nízky krvný tlak.

4. Máte úpal

Ak budete cvičiť vonku pri vyšších teplotách, môže to spôsobiť prehriatie tela. Ak je extrémne teplo a vlhko, môžete sa vystaviť riziku úpalu. Ten nastáva vtedy, keď vaša vnútorná telesná teplota dosiahne viac ako 39,5 °C. Nevoľnosť a zimnica po cvičení sú bežné príznaky úpalu spolu so silnou bolesťou hlavy, zmätenosťou, zrýchleným tepom, zrýchleným dýchaním a vracaním.

5. Vaša hladina cukru v krvi je nízka

Nízka hladina cukru v krvi alebo hypoglykémia po cvičení môže tiež viesť k pocitu chladu alebo studených rúk a nôh. Nedostatočné jedenie počas dňa a následné dlhé alebo intenzívne cvičenie vás vystavuje riziku jej vzniky. Podľa Cleveland Clinic je hypoglykémia po cvičení liečiteľná a dá sa jej predchádzať. Ak po tréningu pocítite nízku hladinu cukru v krvi, zjedenie alebo vypitie 15 gramov rýchlo pôsobiacich sacharidov. Tomuto stavu však predídete, ak pred tréningom skonzumujete uhľohydrátov s nízkym glykemickým indexom ako je ovocie alebo celé zrná. Vyhýbanie sa nadmernému tréningu môže tiež zabrániť hypoglykémii po cvičení. Naplánujte si dni odpočinku počas týždňa a robte si prestávky počas cvičenia. Ak máte cukrovku a máte hypoglykemickú epizódu, skonzumujte 15 gramov sacharidov na zvýšenie hladiny cukru v krvi a skontrolujte ju po 15 minútach.

 

Viac o téme: CvicenieOchladzovanieTreningUpalDehydratacia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9