Predstavujeme Zuzanu Bartovú, ilustrátorku jarného RELAXu

18. marca 2024
zuzana bartová ilustrátorka

Veríme, že jarné vydanie RELAXu ste v stánkoch neprehliadli. Kto stojí za jeho ilustrovanou titulkou?

Spoznajte slovenskú ilustrátorku Zuzanu Bartovú prostredníctvom tohto krátkeho rozhovoru.

Každej ilustrátorke a ilustrátorovi kladieme niekoľko rovnakých otázok. Odpovede na ne nájdete v tomto článku.

Zuzana, ako ste sa dostali k výtvarnej tvorbe a k ilustrácii?

Od detstva milujem kreslenie. Pamätám si, ako ma v časopisoch fascinovali portréty a výrazy tvárí ľudí a napadlo ma ich začať kresliť na papier. Odvtedy som nevedela pustiť farbičky, uhlíky a podobné veci z ruky a nonstop som kreslila, a spotrebovávala milión papierov.


Kniha To, čo máš okolo krku - Ilustrácia Zuzana Bartová Kniha Superženy s ilustráciou Zuzany Bartovej Ilustrácia Zuzany Bartovej

Rodičia ma preto zapísali neskôr aj na ZUŠku v Topoľčanoch – v mojom rodnom meste. Neskôr bola voľba strednej školy celkom jasná, a keďže som na ZUŠke spoznala kamarátku, ktorá išla na Strednú školu úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru do Bratislavy. Nastúpila som na odbor propagačné výtvarníctvo, kde som mala možnosť naučiť sa rôzne zručnosti, od práce s materiálom až po grafiku. Neskôr som grafickú tvorbu prepojila s kreslením a maľovaním – a tak som sa prirodzene dostala k ilustrovaniu. Najprv som sa grafickému dizajnu a ilustrácii venovala popri zamestnaní. Neskôr som prešla na voľnú nohu.

Kniha To, čo máš okolo krku - Ilustrácia Zuzana Bartová

Aké témy prevládajú vo vašej tvorbe? 

V mojej tvorbe sa nezameriavam iba na určité témy alebo oblasti. Pracujem na projektoch rôzneho zamerania. Vždy ale ide o jednotnú stratégiu – zaujať ľudí, aby ich ten výsledok bavil a zanechal v nich príjemný pocit. Často sa venujem témam, ktoré zaujímajú mladých ľudí, keďže aj knižky, na ktorých som pracovala, boli prevažne zamerané pre mladých. Rada pracujem s hodnotnými témami, ktoré vedia ľuďom niečo dať. 

Máte vo svojej tvorbe nejaký vzor alebo inšpiráciu?

Jeden veľký vzor som nikdy nemala a asi zatiaľ v tejto chvíli ani nemám. V poslednom čase inšpiráciu nachádzam na nových miestach u nás, aj mimo Slovenska.

Instagram will load in the frontend.

Skúste našim čitateľkám a čitateľom odporučiť:

  • KNIHU: Dych od Jamesa Nestora alebo memoáre herca Matthewa McConaugheyho s názvom Životom na zelenú.
  • FILM: Chudiatko (Poor Things, 2023) a Podivuhodný příběh Henryho Sugara (2023)
  • VÝSTAVU: výstavu diel viedenského umelca Goldfielda Helnweina v Albertine – výstava už ale nie je dostupná.
  • HUDOBNÝ ALBUM, KTORÝ VÁS OSLOVILHackney Diamonds (2023) od The Rolling Stones.

A čo hovorí o ilustrácii pre RELAX?

Myslím si, že čas na seba by mal byť pre nás hodnotnejší, než ostatné povinnosti, ktoré by sme mali stihnúť. Túto myšlienku som sa snažila preniesť do ilustrácie. Ak sme spokojné a doprajeme si najskôr to, čo potrebujeme, potom sa nám o to ľahšie bude pracovať, a pomáhať ostatným.

Relax 1/2024

Zuzana Bartová sa venuje grafickému dizajnu a ilustrácii na voľnej nohe. Zapája sa do širšieho spektra projektov. V každom z nich ju teší hľadať dobré vizuálne riešenie. Má rada hravosť, originalitu a jednoduchosť. A veľmi rada spolupracuje s kreatívnymi ľuďmi. Viac o jej tvorbe sa dozviete na jej webovej stránke, Facebooku alebo Instagrame.

PS. RELAX s jej kreslenou titulkou je v predaji a nájdete ho vo svojej predajni tlače.


Text: Zuzana Bartová, Eva Fačková
Foto: archív Zuzany Bartovej

1/1
Zavrieť reklamu