Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

TAKTO porazíte bežnú nádchu: V prevencii a liečbe robíte zásadné CHYBY!

(Zdroj: GettyImages)

Hoci už slniečko vykúka častejšie, stále je v našom okolí množstvo ľudí, ktorí smrkajú, kašľú, kýchajú. Vyvoláva to dojem, že prechladnutiu sa nedá vyhnúť. Omyl, dá!

Prechladnutie je veľmi časté, najmä v zime, na jeseň a počas skorej jari. Môžete sa však pokúsiť vybaviť svoje telo na boj s vírusmi a v prípade, že ich chytíte, minimalizovať ich trvanie a príznaky.

Dobré duševné a fyzické zdravie je kľúčové, ak chcete znížiť riziko prechladnutia a dĺžku jeho trvania. Tu je niekoľko najlepších postupov, ktoré môžete urobiť:

Minimalizujte stres

Hoci to môže byť v prostredí, v ktorom žijeme, často ťažké, zníženie stresu, ktorému sa vystavujeme, môže znížiť našu náchylnosť na prechladnutie.

Ak žijete v stresujúcom prostredí, skúste si nájsť čas na veci, ktoré vás bavia, pretože to môže pomôcť minimalizovať stres v tele.

Stanovte si spánok ako prioritu

Keď spíte, vaše telo dostáva príležitosť na obnovu a prestavbu obranných mechanizmov. Ak ho však nemáte dostatok, môže sa zvýšiť pravdepodobnosť zhoršenia zdravotného stavu vrátane náchylnosti na prechladnutie.

Ak sa vám nedarí zaspať, skúste si pred spaním dopriať čas na oddych. Napríklad čítaním knihy alebo inou upokojujúcou činnosťou, ktorá nezahŕňa obrazovku.

Vynahraďte si nedostatok slnka

Čoraz viac sa ukazuje, že vitamín D je kľúčovou zložkou pre udržanie mnohých telesných funkcií vrátane imunitného systému. Preto je jeho dostatok počas celého roka veľmi dôležitý. Najlepší spôsob získavania vitamínu D je zo slnka. V mesiacoch od októbra do apríla je to však takmer nemožné. To znamená, že veľká časť obyvateľov má v zime nedostatok vitamínu D, čo zodpovedá obdobiu, keď väčšina z nás prechladne.

Počas chladnejších mesiacov roka môžeme do určitej miery nahradiť nedostatok vitamínu D prijímaného zo slnka konzumáciou niektorých mastných rýb vrátane lososa, makrely, tuniaka a výrobkov, ktoré sú ním obohatené, ako napríklad niektoré obilniny. Mali by ste však užívať aj doplnky stravy. Podľa odporúčaní odborníkov by mali dospelí a deti prijímať 10 mikrogramov vitamínu D3 denne počas celého roka, ale najmä od začiatku októbra do konca apríla.

Zjedzte svojich päť denne

Vitamín C je tiež dôležitý pre podporu imunitných funkcií a nachádza sa v mnohých druhoch ovocia a zeleniny. Zdravá a vyvážená strava, ktorá zahŕňa päť porcií ovocia a zeleniny denne, poskytne priemernému človeku dostatok tohto vitamínu. V prípade bežnej populácie existuje len málo dôkazov o tom, že konzumácia dodatočného doplnku vitamínu C významne znižuje riziko prechladnutia.

Ak ste však športovec, ktorý trénuje na nejaké fyzické podujatie, vaše telo je vystavené nadpriemernej fyzickej záťaži. V takom prípade môže užívanie doplnkov vitamínu C znížiť riziko prechladnutia, pretože takýto stres môže narušiť imunitu.

Na prechladnutie neexistuje liek. Je to preto, že ho spôsobuje vírus, a preto nereaguje na lieky, ako sú napríklad antibiotiká. Preto vám zostáva jediná možnosť - liečiť príznaky.

Slepačia polievka

Jedlo, ktoré sa používa pri prechladnutí, má v skutočnosti istú vedeckú podporu. Keď telo bojuje s prechladnutím, dostáva sa do zápalového stavu. Výskum ukázal, že slepačia polievka znižuje zápal, a preto pomáha chrániť pred niektorými nepríjemnými príznakmi prechladnutia. Upozorňujeme však, že sa oplatí pripraviť si vlastnú polievku alebo si kúpiť kvalitnejšiu, aby ste zabezpečili čo najväčší úžitok z nej.

Horúce nápoje

Jednou z najhorších vecí pri prechladnutí je nemožnosť dýchať nosom. Každodenné činnosti sú potom oveľa namáhavejšie. Pomôcť však môžu horúce nápoje.

Jedna štúdia zistila, že konzumácia horúceho nápoja výrazne a okamžite zlepšila prietok vzduchu u ľudí trpiacich nádchou. Výrazne sa zlepšili aj ďalšie príznaky, ako je nádcha a kašeľ.

Skôr ako si však pobežíte kúpiť drahé nápoje vo vrecúšku s liekmi proti bolesti, rovnaké výhody môžete dosiahnuť konzumáciou tabletiek proti bolesti spolu s akýmkoľvek horúcim nápojom, či už bylinkovým, alebo iným. Aj to môže byť dôvod, prečo slepačia polievka pomáha pri príznakoch nachladnutia.

 

Prechladnutiu sa môžete brániť vo všeobecnosti takto:

  • jedzte každý deň vyváženú stravu
  • doprajte si dostatok spánku
  • doprajte si čas na oddych
  • cvičte päťkrát týždenne aspoň 30 minút
  • denné užívajte vitamín D3

 

Viac o téme: ImunitaPrevenciaPrechladnutieNadcha
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9