Pondelok a utorok patril na Štrbskom Plese 58. ročníku Venerovského memoriálu. Na Majstrovstvách lesníkov SR v lyžovaní s medzinárodnou účasťou brali ceny aj reprezentanti Správy TANAP-u.

Na štart sa postavilo viac ako sedemdesiat lesníčok a lesníkov zo Slovenska a Česka, aby si zmerali sily v dvoch disciplínach – v behu na lyžiach so streľbou zo vzduchovej pušky a v obrovskom slalome. Počas oboch dní sprevádzali pretekárov hmla, dážď, zlá viditeľnosť a náročné podmienky. Napriek tomu ukázali lesníci bojovného ducha a kvalitné športové výkony.

Správu Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici reprezentovalo päťčlenné družstvo. Zástupcovia nechýbali v štyroch z piatich mužských kategórii a hoci družstvo bolo menšie, pretekárom sa podarilo získať viacero pódiových umiestnení. Na výsledkovej listine kombinácie oboch disciplín v kategórii M4 (muži od 61 do 70 rokov) obsadil druhú priečku Vladimír Rusnák a rovnakú pozíciu aj Ľuboš Fabián v kategórii M3 (muži od 51 až 60 rokov). V kategórii M2 (muži od 36 do 50 rokov) sa Marek Hudáček umiestnil na 12. a Tomáš Šimonov na 17. priečke. Suverénne najlepšie umiestnenie v kombinácii vybojoval Michal Jurčo v kategórii M1 (muži do 35 rokov) ziskom prvej priečky. Absolútnymi víťazmi Venerovského memoriálu sa stali Dana Kráľová a Ľubomír Machyniak z Lesov SR.

V roku 2025 sa po dvoch rokoch opäť vrátia organizátorské opraty do rúk Správy TANAP-u. Symbolickú štafetu prevzal jej riaditeľ Peter Olexa od Jána Mizeráka, povereného riadením obchodného úseku Lesov SR.

Preteky sú spomienkou na Dimitrija Venerovského, ktorý pracoval ako lesný inžinier a taxátor v oblasti Tatier na vtedajšom riaditeľstve Štátnych lesov v Liptovskom Hrádku. Zahynul počas Slovenského národného povstania pri Podsuchej nad Ružomberkom. Základnou myšlienkou memoriálu je prezentácia práce lesníkov, ktorí v zimných podmienkach pri výkone svojho povolania v lese musia zvládať aj pohyb na lyžiach.