Connect with us

Motoporadňa

Čo kúpiť nad 35 kW: prvá dospelácka motorka

Publikovaný

on

Motorky, ktoré patria výhradne pod vodičák A2, sme si predstavili už minule. Teraz tu máme ďalšiu skupinu. Budeme riešiť stroje, ktoré majú výkonovo medzi 35 a 70 kW. Ich veľkou výhodou je, že ich kúpiš aj uškrtené na výkon 35 kW a neskôr ich môžeš dať otvoriť na plný výkon. Toto výkonové rozpätie už prináša viac výkonu a rýchlosti, ako spomínaný vodičák A2.

Takže toto zrejme čítaš, ak si svoju prvú predal. Pripadne máš veľký vodičák a hľadáš prvú motorku, ktorá bude silnejšia, ale máš rešpekt pred 100+ koňovými strojmi. Prípadne ťa len zaujíma, čo je nové v tomto segmente. Budeme riešiť primárne novinky 2024, prípadne tie z minulého roka. Poďme nato!

Suzuki V-Strom 800 – univerzál ako sa patrí

Áno, máš pravdu. 800kový V-Strom nie je novinka na 2024. Vlastne je. V modelovom roku 2023 predstavili verziu DE. Bola lepšie vybavená do terénu. Mala kompletne nastaviteľný podvozok, pneumatiky a vpredu 21″ koleso. A k tomu vypletané kolesá. Tento rok je tu V-Strom 800, ktorý má nižšie zdvihy, liate kolesá, vpredu 19ku a je určená viac na cestu. Nejaký terén samozrejme zvládne. Ale čo poteší mnohých – má ešte lepšiu cenu.

Aj keď vzhľad nechytí každého za srdce, keď sa na ňu posadíš, zmeníš názor. Dvojvalcový motor s 270 stupňovou predsunutou kľukou je podobný Véčku a prekvapí ťa svojím záťahom a krútiacim momentom v stredných otáčkach. A k tomu vynikajúce rýchle radenie. Komu by srdce zaplesalo po niečom športovom, Suzuki tento rok priniesla kapotovanú verziu náháča, ktorý zdieľa rovnaký motor a techniku s V-Stromom. Ide o model Suzuki GSX-8R. Ide o športový kapotovaný motocykel, stále však s praktickým posedom a pohodlím.

Triumph Daytona 660 – tri valce sú návykové

Triumph tento rok predstavil model Daytona 660. V podstate ide o priameho konkurenta spomínanej Suzuki GSX-8R. Ide o vyladený športový stroj, ktorý je však použiteľný na každý deň, na prejazdy po tiahlych okreskách, ale nestratí sa ani na okruhu. Koncepčne pochádza z modelov Trident 660 a Tiger Sport 660. Všetky tri modely sú poháňané veľmi charizmatickým trojvalcom, ktorý má znamenité stredné pásmo a skvelý vrchol otáčkového spektra.

V prípade Triumph Daytona 660 však zmenili motor, podvozok aj brzdy. Maximálny výkon narástol na 70 kW a ostatné komponenty zodpovedajú športovým ambíciam. Pri cenovke okolo 10 tisíc EUR ide o veľmi zaujímavý stroj. Stále je tu na výber roadster, športový tourer a klebetí sa aj o najmenšom Tigrovi, ktorý by mohol byť predstavený už tento rok.

Honda CB650R a CBR650 – štvorvalce ešte nevymreli

Honda vylepšila tento rok svoj bestseller. Odstránili niektoré nedokonalosti a v tomto roku tieto motorky dostanú ako prvé modely značky novinku – E-Clutch. Ide o elektronickú spojku. V praxi bude možné radenie bez stláčania spojky, podobne ako pri rýchlom radení. Prípadne umožní rozbeh aj zastavenie, či pohyb v malej rýchlosti bez potreby spojkovania. Táto elektronická spojka je za príplatok 400 EUR.

Motorka si vytvorila povesť hlavne pohonnou jednotkou. Kým na trhu chýbal Hornet, toto bol jeho nepísaný nástupca. Ide o úžasný vysokootáčkový motor, ktorý patrí k posledným vo svojej triede. Ak teda nepočítame 4 valcové super športy od Hondy, či Kawasaki so 600 kubíkmi. Skvelý zvuk, veľmi čitateľný výkon sú jeho hlavnými výhodami. A nestratí sa ani na okruhu. Špeciálne kapotovaná verzia CBR.

Čo sa zmenilo medzi generačne je prístrojový panel. Motorka dostala poriadny farebný TFT displej s konektivitou s mobilným telefónom. Zmenil sa aj svetelný podpis. Viditeľný je hlavne v prípadne naháča, ktorý ma svetlo podobné litrovému súrodencovi.

Ducati Hypermotard 698 Mono – taliansky jednovalec

Ide o najväčší jednovalec na trhu. Motorka má len veľmi malý trh, ide však o veľmi výnimočný stroj. Takmer 78 konských síl a hmotnosť okolo 150 kg z nej robí extrémne hravý motocykel, ktorý v spravných rukách bude doslova akrobatické náradie. Nevýhodou môže byť cenovka nad 12 tisíc EUR. Ale koho raz chytí za srdce, ten asi nebude váhať.

Kawasaki ZX-4RR – najmenší štvorvalec

Spomenuli sme si najväčší jednovalec, tak si spomeňme aj najmenší štvorvalec predávaný v Európe. Táto malá Ninja ponúka skvelé začiatky na okruhu a zvukového prejavu pretekárskeho monopostu. Opäť ide o špecialitu. Ale motorky si predsa nevyberáme rozumom.

Pridaj komentár

Komentuj článok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Najčítanejšie

Partneri