Prehľad filmov na marec 2024 – Iron Claw, Prišla v noci, Baby na úteku, Vyvetlenie na všetko, či Godzilla a Kong: Nová Ríša

4.3.2024|Ivet Kollárová|

Máme tu tretí mesiac v roku, marec a napriek tomu, že má prívlastok mesiac knihy, netreba zabúdať ani na kiná, ktoré nás v rámci štyroch filmových týždňov zahrnú 23 novými filmami, z toho je len sedem americkej produkcie. Bude prevládať európsky, klubový film a každý týždeň dostaneme do kín minimálne jeden film slovenskej, či českej produkcie, prípadne v minoritnej koprodukcii. Jedným z nich je aj na MFF Benátky 2023 ocenený film Vysvetlenie na všetko. 

V rámci mesiaca marec nás čaká divácky veľmi obľúbený Medzinárodný filmový festival Febiofest, ktorého 31. ročník bude prebiehať v Bratislave od 13. do 19. marca a potom sa presunie aj do iných miest na Slovensku. No a 10. marca nás čaká vrchol ďalšej oscarovskej sezóny a síce 96. ročník udeľovania cien Akadémie.

Prvý marcový týždeň prinesie do kín päť nových filmov, najviac americkej produkcie, kde bude najväčším ťahákom športová dráma podľa skutočných udalostí s názvom Iron Claw od režiséra Seana Durkina. Film sleduje nerozlučných bratov Von Erichovcov, ktorí sa stali ikonami wrestlingovej scény, aj napriek tragédii, či despotickému otcovi-trénerovi. V hlavných úlohách Zac Efron, Harris Dickinson, Jeremy Allen White, Holt McCallany, či Lily James.

Pre najmenších bude pripravená ďalšia časť a etapa v živote pandieho bojovníka v animovanom filme Kung Fu Panda 4 od tvorcov Mike Mitchell a Stephanie Stine. Film sa premieta so slovenským dabingom. V kinách uvidíme aj muzikálový remake rovnomennej komédie z roku 2004 Protivné baby od dvojice Samantha Jayne a Arturo Perez Jr. Stredná škola je poriadna divočina. Nič vás na ňu nepripraví, aj keď ste v divočine už žili, a to doslova. V drsnej, africkej. Tie najhoršie beštie sú totiž práve na northshorskej strednej. A volajú sa Plastics. V hlavných úlohách Angourie Rice, Reneé Rapp, Auli'i Cravalho, no uvidíme aj ikony z prvého filmu Tinu Fey, či Lindsay Lohan. 

Fanúšiko hororu prvý marcový týždeň poteší film Imaginary: Neviditeľné zlo v réžii Jeffa Wadlowa. Žena s malou dcérou sa vracia do domu, v ktorom vyrastala. Ako dieťa tu mala svojho imaginárneho kamaráta, s ktorým sa hrala a krátila si čas. Teraz zisťuje, že jej kamarát nie je tak úplne vymyslený a navyše je dosť nahnevaný, že ho kedysi opustila. A od českých susedov dostaneme do kín komédiu od režisérky Evy Toulovej, Superžena. Slobodná, bezdetná žena po tridsiatke, ktorá nespĺňa očakávania svojho okolia, keďže netúži po závratnej kariére ani po založení rodiny, v existenčnej kríze hľadá samu seba. 

Šesť nových filmov uvidíme v druhý marcový týždeň, ktorý bude v čisto európskej, klubovej scéne. Český režisér Tomáš Hoffman natočil komédiu Sladký život. Hokejový majster sveta, ktorý miluje krásne ženy a rýchle autá, musí prejsť nečakanou životnou skúškou, aby nesklamal svojich nových priateľov a rodinu, o ktorých existencii nemal ani tušenia. Z krajiny galského kohúta uvidíme rodinný dobrodružný film Ella a čierny jaguár od režiséra Gillesa de Maistreho. Ella vyrastá v amazonskom pralese, kde jej otec pracuje ako lekár. Jedného dňa nájde stratené mláďa vzácneho čierneho jaguára a ujme sa ho.

Slovenské režisérke duo Anastasia Hoppanová a Samuel Vičan natočili kriminálny thriller Fentasy, ktorý je inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali pred viac ako 10 rokmi na Slovensku. Mladá Sofia s priateľom Pellerom rozbieha lukratívny biznis s novou drogou, ktorá rozpumpuje každý večierok. Avšak mix akejkoľvek drogy s fentanylom predstavuje pre mnohých smrtiaci kokteil. Od českých tvorcov Tomáš Pavlíček a Jan Vejnar uvidíme horor s čiernym humorom a prvkami home invasion, Prišla v noci. Pár tridsiatnikov – prekladateľ z Litovčiny Jirka a ergoterapeutka Aneta – vedie pokojný život v nedávno rekonštruovanom prvo-republikovom byte v Prahe. Keď pustia cez jeho prah matku jedného z nich, netušia, že sa práve ocitli v komornom očistci.

V belgicko-holandskej koprodukcii uvidíme režijný debut herečky Veerle Baetens, drámu Roztápanie. Film nakrútený podľa knižného bestselleru, je príbehom mladej ženy, pre ktorú jedny letné prázdniny vyvrcholia bolestivým prechodom z detstva do predčasnej dospelosti. A maďarská kinematografia bude mať zastúpenie drámou Semmelweis od režiséra Lajosa Koltaia. Film rozpráva o lekárskej legende, pôrodníkovi, odvážnom a nemilosrdnom mužovi plnom vedomostí a túžby po pravde. 

Až osem nových filmov prinesie do kín tretí týždeň, čo je najviac v celom mesiaci marec a opäť prevláda európska produkcia. Začnime ale filmom od jednej polovice z režisérskeho dua bratov Coenovcov. Ethan natočil komédiu Baby na úteku. Dve dievčatá, ktoré potrebujú zmenu. Banda gangstrov, ktorí potrebujú kufor. A kufor s nebezpečným obsahom, ktorý sa nechtiac dostal do rúk dievčat. Jedným z dvoch hororov týždňa je film Baghead od režiséra Alberta Corredora. Mladé dievča Iris zdedí po svojom otcovi starý dom s jedným desivým tajomstvom. V jeho pivnici sa skrýva bytosť zo záhrobia, ktorá sa na požiadanie premení na kohokoľvek mŕtveho.

Islandská kinematografia bude mať tretí týždeň zastúpenie dvoma snímkami. Hilmar Oddsson natočil čiernobielu komédiu Na ceste s mamou. Muž chce splniť želanie svojej umierajúcej matky a pochovať ju v jej dome... Keď matka zomrie, naloží ju na zadné sedadlo svojho auta a vydá sa s ňou na cestu do odľahlej islandskej dediny. A režisérka Ninna Pálmadótirr v slovensko-francúzskej koprodukcii natočila svoj debut Samota. Príbeh farmára, ktorý je nútený vymeniť svoju farmu za život v meste… a zvedavého chlapca Ariho. Ich postupným zbližovaním vzniká jedno výnimočné priateľstvo.

V česko-nemecko-slovenskej koprodukcii natočil režisér Bohdan Sláma svoju novinku Sucho. Dva susedské klany a dva rôzne prístupy k životu i ku krajine. Čo sa stane, keď do napätých vzťahov dvoch dominantných otcov zasiahne láska vlastných detí? V maďarsko-slovenskej koprodukcii vznikol film Vysvetlenie na všetko režiséra Gábora Reisza. Film o stredoškolákovi Ábelovi, neopätovanej láske, maturitnej skúške, ktorá rozpúta celonárodný škandál a o národnej hrdosti. 

Francúzski tvorcovia Ekiem Barbier, Guilhelm Causse a Quentin L’helgoualc’h natočili experimentálny, animovaný dokument Knit's Island. Niekde na internete existuje priestor s rozlohou 250 kilometrov štvorcových, v ktorom sa jednotlivci združujú do komunity, aby simulovali fikciu prežitia. Druhým hororom týždňa je film v réžii Michaela Mohana, Počatie. Hlboko veriaca mladá žena sa po traumatickom zážitku rozhodne vstúpiť do kláštora. Avšak jej počiatočné nadšenie vystrieda skrytá hrôza zo zlovestného tajomstva, ktoré ukrývajú múry kláštora. 

Posledný štvrtý marcový týždeň prinesie do kín štyri nové snímky. Hollywoodskym ťahákom týždňa bude ďalší film v sérii súboja medzi Godzillou a Kongom s názvom Godzilla a Kong: Nová Ríša od režiséra Adama Wingarda. Nové dobrodružstvo postaví všemocného Konga a obávanú Godzillu proti kolosálnej neobjavenej hrozbe ukrytej v našom svete, ktorá ohrozuje ich existenciu - a tiež našu vlastnú. V hlavných úlohách Dan Stevens, Rebecca Hall, či Brian Tyree Henry. V česko-slovenskej koprodukcii vznikol film režiséra Petra Hátleho, Manželia Stodolovci. Temný milostný príbeh je inšpirovaný životom skutočného manželského páru sériových vrahov. Na vidieku, kde životy plynú bez akejkoľvek perspektívy, vraždí manželský tím Jaroslav a Dana Stodolovci osamelých seniorov, o ktorých spoločnosť už dávno stratila záujem. 

Pre deti bude koncom mesiaca prichystaný britský, animovaný film Strašidlo cantervillské od tvorcov Kim Burdon a Robert Chandler. Sir Simon de Canterville straší na svojom sídle už tri storočia a výborne sa pri tom baví. Jedného krásneho dňa však dom kúpia Američania, ktorí sa len tak ľahko nedajú zastrašiť. A rodinný film Gump: Sme dvojka od českého režiséra F.A. Brabeca. Nová Gumpova cesta začne presne tam, kde tá predchádzajúca skončila. So svojim milovaným Béďom Kozím Bobkom prejde hlavný zvierací hrdina príbehom, ktorý mu už dávno predtým napísali hviezdy.

  Foto © Depositphotos/Continental Film/Filmtopia

Ostatné časti

V piatok 15. septembra zomrel v texaskom Austine americký herec Billy Miller vo veku 43 rokov. Diváci ho mohli vidieť v seriáloch Kravaťáci,...

Súvisiace články