Danko o premlčacích lehotách: Kto robí, urobí aj chyby. Hovoril som s poslancami a dali nám za pravdu, samozrejme, na chodbách, tvrdí Majerský

ta3/Lenka Klobučníková
28.2.2024 20:43

Emmanuel Macron vydesil Európu svojimi úvahami o európskych vojakoch na Ukrajine. Jeho slová prekryli aj naše domáce politické témy a dali množstvo priestoru predsedovi vlády Robertovi Ficovi. Novela trestného zákona, či personálne obsadenie SIS sa však nestali menej dôležitými. V parlamente sa o ne vedie tvrdý boj. Dostane sa do stredobodu pozornosti opäť domáca politika? O tom sme sa v relácii Téma dňa rozprávali s Andrejom Dankom (SNS) a Milanom Majerským (KDH).

dvadsd
ta3

Ústavný súd pozastavuje viaceré paragrafy kontroverznej novely Trestného zákona. Pozastavenie účinnosti sa netýka rušenia špeciálnej prokuratúry, čo znamená, že od 20. marca Úrad špeciálnej prokuratúry zanikne.

"Zhodneme sa na tom, že okrem pár štátov neexistuje štát, kde špeciálna prokuratúra funguje tak, ako u nás. My sme získali mandát s tým, že Sulík, Matovič, Kollár nesmú vládnuť a zastavíme Ódora. Na to sme zostavili vládu, napĺňame svoj volebný program," podotkol Danko.

Obhajoval návrh s tým, že "kto robí, urobí aj chyby. Premlčanie pri znásilneniach je veľký spoločenský problém. Preto sme v stredu 28. februára parlamente hlasovali, aby sme vrátili premlčacie lehoty na pôvodné obdobie, aby sa obete znásilnenia cítili komfortne. Aby nemali pocit, že ten, kto im ublížil, v živote nebude stíhaný. 

Čo Danka mrzí je, že sa šesť týždňov kvôli prezidentským voľbám parlament nestretne. 

Rozhodnutie Ústavného súdu SR

Hnutie KDH sa dávnejšie vyjadrilo, že nech je verdikt Ústavného súdu SR akýkoľvek, budú ho rešpektovať. "Pre nás je kľúčové to, že opozícia mala pravdu. Upozorňovali sme celý čas na premlčacie lehoty a na všetky negatíva, ktoré mala táto hanebná novela Trestného zákona. Nedostatky boli obrovské. Som rád, že Ústavný súd pozastavuje účinnosť a uvidíme, v ktorých článkoch," povedal Majerský.

Od opozície rezonovalo, že ak sa zruší Úrad špeciálnej prokuratúry, tak dôjde k ohrozeniu právneho štátu. "Pripomienkovali sme, prečo tak rýchlo, prečo v skrátenom legislatívnom konaní. Mali sme aj návod. Karasova novela bola k dispozícii, ktorú si vládna koalícia mohla zobrať celú. Mohla sa uplatniť a schváliť v NR SR. Komunikoval som s rôznymi poslancami a dali nám za pravdu. Samozrejme, na chodbách, pri hlasovaní to bolo iné, tam sa zavelilo a hlasovalo sa úplne inak. Pre dobro občana, by bolo omnoho lepšie, kebyže si sadneme za jeden stôl a povedali si: Dobre, chceme meniť, dohodnime sa na tomto. 

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok