Ako merať o-krúžky a vhodne navrhnúť drážky?

Ako merať o-krúžky a vhodne navrhnúť drážky?

Kladiete si otázku ako presne zmernýť o-krúžok? Použite posuvné merítko (šupler) na zmeranie vzdialenosti medzi vnútornými hranami o-krúžka, označenej ako D1. Potom znovu použite posuvné merítko na zmeranie priemeru prierezu o-krúžka, označeného ako D2. Na základe rôznych spôsobov montáže, rozmerov drážky a deformácie, vyberte správny rozmer o-krúžka podľa tabuliek uvedených nižšie.

Čo je o-krúžok a ako ho merať

O-krúžok je účinným tesniacim prvkom, ktorý dokáže spoľahlivo uzavrieť kvapaliny a plyny. Jeho tesniaca schopnosť závisí od axiálneho alebo radiálneho stlačenia prierezu. Môžu sa používať staticky aj v ľahko dynamických aplikáciách. O-krúžky sa dajú inštalovať radiálne alebo axiálne a ich tesniaca schopnosť sa počas prevádzky zvyšuje v dôsledku tlaku média, čo deformuje o-krúžok a zlepšuje jeho tesniacu funkciu. Sú najvhodnejšie pre statické tesnenie, ale v hydraulike a pneumatike sa môžu použiť aj pri niektorých dynamických aplikáciách, za predpokladu, že sú zohľadnené tlak, rýchlosť a teplota. Pri dynamických aplikáciách by sa vždy mal používať menší predkompresný tlak než pri statických aplikáciách, aby sa minimalizoval trenie. Je tiež dôležité zabezpečiť dostatočné mazanie pri dynamických aplikáciách.

 

Rozmery tesniacich medzier

Pri aplikácii o-krúžka je dôležité, aby bol tlakom pritlačený na stranu, na ktorej nie je pôsobený tlak, aby sa predišlo jeho zatlačeniu do medzery. Aby sme zabránili možnosti poškodenia o-krúžka v dôsledku jeho vytlačenia z medzery, je dôležité udržiavať túto medzeru čo najmenšiu. Príliš veľká tesniaca medzera môže spôsobiť, že o-krúžok bude mať problémy s tesnením.

 

Smerné hodnoty pre rozmery medzier pre štandardné elastoméry, uvedené v tabuľke, predstavujú maximálne hodnoty pri centrickom usporiadaní vložených dielov. Prípustné hodnoty pre tesniacu medzeru závisia od tlaku, tvrdosti materiálu a priemeru. Tieto údaje sú založené na skúsenostiach a sú len orientačné. Je dôležité ich brať do úvahy pri návrhu a montáži tesnenia.

 

Polomery drážok

Dôležité je, aby vnútorné aj vonkajšie hrany nemali ostré línie. Každá hrana, ktorá prichádza do kontaktu s o-krúžkom, by mala byť dôkladne zosmolená a mať okrúhly tvar. Pri navrhovaní polomerov je dôležité zohľadniť hrúbku krúžku. Vzhľadom k montáži sú povolené miernym sklonom až do 5 °.

 

Uvádzací úkos E

Pre správnu montáž je dôležité, aby boli vstavané diely vybavené vhodnými uvádzacími úkosmi, ktoré chránia o-krúžok pred poškodením počas montáže.

 

Drsnosť povrchov

Optimálny tesniaci efekt je zabezpečený kvalitnými kontaktnými plochami. Požiadavky na povrch sú individuálne a závisia od konkrétnej aplikácie. Napríklad pri dynamických tesneniach alebo pri pulzujúcom tlaku sa vyžaduje jemnejší povrch ako pri statických aplikáciách. Uvedené hodnoty sú všeobecne použiteľné pre väčšinu tesniacich aplikácií a je dôležité ich brať ako odporúčanie, ktoré je potrebné prispôsobiť konkrétnym potrebám.

 

Montážne pokyny sú kľúčové pre správnu funkciu O-krúžka pri tesnení, pretože ak sa počas montáže poškodí, môže dôjsť k netesnostiam. Preto je nevyhnutné dodržiavať nasledujúce pokyny:

 

  1.  Dbajte na presný nájazdový úkos a správnu drsnosť povrchov, aby sa zabránilo poškodeniu o-krúžka.
  2.  Všetky hrany, kde prechádza o-krúžok, musia byť bez ostrých hran a mať hladký tvar.
  3.  Pred montážou je dôležité odstrániť nečistoty, hobliny a iné čiastočky z vstupného priestoru a drážky.
  4.  Pri prechádzaní závitov a ostrých hrán používajte montážne pomôcky, aby ste minimalizovali riziko poškodenia.
  5.  Ak je to možné, použite montážny tuk alebo olej, aby sa zabezpečila plynulá montáž (dôležité je zvoliť odolný tuk).
  6.  Nepoužívajte ostré nástroje a pomôcky, aby ste predišli poškodeniu o-krúžka.
  7.  O-krúžky sa nikdy nemajú lepiť, pretože by mohli stvrdnúť a spôsobiť netesnosti.
  8.  Pri montáži sa vyhnite pretáčaniu alebo prekrúcaniu o-krúžkov.
  9.  Krátkodobé roztiahnutie o-krúžka o 20% vzhľadom na jeho vnútorný priemer je pri montáži prípustné.

 

Pri výbere o-krúžkov je dôležité zvoliť také s čo najväčšou hrúbkou, čo zabezpečí optimálne tesnenie, najmä pri náročných podmienkach tolerancií. V prípade pochybností je vhodné zvoliť hrubší o-krúžok, aby sa minimalizovalo riziko netesností.

 

Tesniaci účinok O-krúžku je založený na jeho predbežnom stlačení, čo je kľúčové pre správne tesnenie. V závislosti od typu použitia je potrebné dosiahnuť určité hodnoty predbežného stlačenia, aby sa zabezpečila účinná tesnosť:

 

– Pre statické tesnenie sa odporúča stlačenie medzi 15 a 30%.

– Pri dynamickom tesnení v hydraulických aplikáciách by malo dosiahnuť stlačenie 10 až 18%.

– Pri dynamickom tesnení v pneumatických aplikáciách je ideálne stlačenie medzi 4 a 12%.

 

Odporúčané hodnoty predbežného stlačenia O-krúžku sú uvedené v tabuľke a závisia od hrúbky O-krúžka a druhu jeho použitia.

 

Po montáži by sa O-krúžok mal vo vzťahu k jeho vnútornému priemeru roztiahnuť maximálne o 6% alebo stlačiť maximálne o 3%.

 

Montážne rozmery obdĺžnikovej drážky sú definované pre O-krúžky z materiálu NBR 70 Shore A. Tieto hodnoty a tolerancie sa zvyčajne používajú aj pre iné materiály a tvrdosti, s prípadným prispôsobením hĺbky drážky. Je dôležité si uvedomiť, že tieto hodnoty sú len odporúčania a môžu sa prispôsobiť podľa konkrétnych aplikácií.

0Shares
Zaujímavosti