Ako ochrániť budovu? Kvalitná hydroizolácia základov či epoxidové podlahy to dokážu

Pri stavbe budov je dôležité myslieť aj na to, aby ich kvalita vydržala po čo najdlhšiu dobu. Musia totiž odolávať napríklad rôznym prírodným vplyvom, ale aj rôznej záťaži. V tomto smere bývajú ťažko skúšané najmä základy stavieb, strechy, miesta s mokrým procesom alebo napríklad podlahy.

Dom, byt či pracovná hala musia spĺňať množstvo špecifických požiadaviek. Nejde však len o to, aby konkrétne priestory dobre vyzerali a poskytli komfort pre ich využívanie. V prvom rade treba myslieť o niekoľko krokov dopredu a ochrániť ich pred určitými nástrahami. My sme sa dnes pozreli na problematiku hydroizolácie a klady epoxidových podláh, ktoré vedia predĺžiť funkčnosť budov o dlhé roky.

Hydroizoláciu nevyužijete len pri základoch

Ide zrejme o najzásadnejší krok na začiatku každej stavby. Kvalitná hydroizolácia základov totiž dokáže ochrániť podlahy a aj konštrukciu stien pred negatívnymi dopadmi vlhkosti. Hydroizoláciu je dobré využiť na viacerých miestach. V prvom rade sa bavíme o izolácii spodnej stavby, kde potrebujeme eliminovať prienik dažďovej a spodnej vody. Poradí si tu však aj s nebezpečným metánom, ktorý sa zhromažďuje v zemi. Myslieť musíme aj na priestory, kde je viac „,mokro, ako napríklad na kúpeľne. Izolácia postráži aj miesta, kde je vyšší predpoklad silnejšieho prívalu vody, teda terasy či balkóny. Veľmi obľúbená a žiadaná je na plochých strechách, zatekanie tak bude už len zlým snom a nie realitou.

Ako pomôžu epoxidové podlahy?

Dostatočnú ochranu však musíme dopriať aj podlahe. V tomto smere sú z hľadiska benefitov mimoriadne komplexnou voľbou epoxidové podlahy. Aj tu sa môžeme pristaviť pri vlastnosti „nepremokavosť“. Pochváliť sa totiž môžu odolnosťou voči prenikaniu kvapalín a vody, čo okrem ochrany ako takej umožňuje aj oveľa jednoduchšie čistenie. Ich odolnosť je ocenená aj v takých priestoroch, kde hrozí poškodenie chemikáliami, napríklad v laboratóriách či nemocniciach. Využite však nájdu aj v športových zariadeniach, priemysle (najmä potravinárskom), supermarketoch, dielňach alebo garážach. Nesústreďte sa teda len na ochranu a odolnosť základov, strechy alebo stien, podlahy si tiež zaslúžia dostatočnú pozornosť, čím sa vám odvďačia dlhoročným top stavom.


Zdroj obrázku: _jure / stock.adobe.com