Hlavní cenu amerického Sdružení filmových a televizních herců má Oppenheimer

foto Tvůrci filmu Oppenheimer na udílení cen Sdružení filmových a televizních herců v Los Angeles, 24. února 2024. Zleva Benny Safdie, Cillian Murphy, Robert Downey Jr., Josh Hartnett, Alden Ehrenreich, Casey Affleck, Emily Bluntová a Kenneth Branagh.

Los Angeles - Hlavní cenu amerického Sdružení filmových a televizních herců (SAG) v noci na neděli získalo drama Oppenheimer, které tak podle agentury AP nadále dominuje letošní sezóně udílení filmových cen. Snímek o vynálezci atomové bomby je i hlavním favoritem pro březnové předávání Oscarů.

Vedle hlavní ceny za vynikající obsazení byl Oppenheimer vyznamenán i ve dvou hereckých kategoriích. Jako herec v hlavní roli cenu získal Cillian Murphy, který ve snímku ztvárnil vědce Roberta Oppenheimera, z nejlepšího výkonu ve vedlejší roli se radoval jeho filmový kolega Robert Downey Jr.

Předávání 30. cen SAG mohli letos poprvé diváci sledovat v přímém přenosu na streamovací platformě Netflix. Kdo tak učinil, viděl i vyznamenání Lily Gladstoneové za hlavní roli v dramatu Zabijáci rozkvetlého měsíce a Da'Vine Joy Randolphové za vedlejší roli ve snímku Zimní prázdniny.

V televizní kategorii hlavní cenu za drama získal seriál Boj o moc a za komedii seriál Medvěd. Cenu za celoživotní přínos si odnesla Barbra Streisandová.

Ceny SAG bývají především v hereckých kategoriích považovány za dobrý ukazatel toho, kdo nejspíš získá Oscara. Právě herci totiž tvoří jednu z největších skupin hlasujících o udílení Oscarů.

Oppenheimer už letos ovládl Zlaté glóby, kde získal pět cen, včetně těch za nejlepší drama a nejlepší režii, či ceny britské filmové akademie BAFTA, kde byl oceněn sedmkrát. Na Oscara má nominací 13.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď