Od dnes máme v kinách sedem nových filmov, medzi nimi Zimné prázdniny, Ohnivá obloha, či Miluje ma, nemiluje ma

22.2.2024|Ivet Kollárová|

Štvrtý februárový týždeň prinesie do kín sedem nových filmov, čo je najviac v tomto mesiaci. Dominuje európska produkcia, z toho sú dve snímky v česko-slovenskej koprodukcii, dve snímky sú z USA a uvidíme aj oscarovského kandidáta, ktorý má horúce želiezka v kategóriách herec v hlavnej a herečka vo vedľajšej úlohe.

Drzá romantická komédia od režiséra filmu Ide len o sex, Willa Glucka, ktorý natočil Miluje ma, nemiluje ma (Anyone But You). Bea (Sydney Sweeney - Euphoria, White Lotus) a Ben (Glen Powell - TopGun: Maverick) v minulosti prežili nevydarené rande, od ktorého sa neznášajú. Keď sa po čase stretnú na svadbe v exotickej Austrálii, predstierajú, že tvoria pár, aby sa zbavili svojich dotieravých bývalých. No pod maskou podpichovania, predstierania a doťahovania je jasné, že Bea a Ben k sebe skutočne niečo cítia… okrem Sweeney a Powella si vo filme zahrali Alexandra Shipp, Dermot Mulroney, Darren Barnet, Michelle Hurd, Rachel Griffiths, či Bryan Brown. 

Režisér Petr Slavík natočil komediálnu drámu Tancuj, Matylda. Aj keď zabudneme, stále môžeme milovať. Príbeh úspešného právnika a jeho syna, ktorých mama a stará mama trpí Alzheimerovou chorobou. Nová situácia im prevráti život hore nohami a všetci traja si budú musieť nájsť cestu k sebe navzájom a možno aj každý z nich k sebe samému. Vo filme plnom dojatia a smiechu sa prvýkrát pred kamerou stretli Karel Roden a Regina Rázlová. Vo vedľajšej úlohe sa predstaví aj slovenská herečka Zuzana Kanócz. Okrem nich si vo filme zahrali aj Antonio Soposki, či Simona Postlerová.

V príbehu inšpirovanom skutočnou udalosťou žije uzavretý Karel vo svete poriadku a prísnych pravidiel, v ktorom ostáva len málo priestoru na empatiu. Svoju extrovertnú a bohémsku matku Matyldu, bývalú barovú speváčku, navštevuje viac-menej z povinnosti. Matylda nečakane príde o byt a Karlovi nezostáva nič iné, ako sa jej ujať. Ich spolužitie je však pre neho katastrofou. Najmä keď vyjde najavo, že Matylda je v počiatočnom štádiu Alzheimerovej choroby. Ako jedno z riešení sa ponúka, že sa o svojráznu babičku postará Karlov syn Pavel, nezodpovedný vetroplach, ktorý pohŕda otcovou prácou exekútora. Spolužitie troch rozdielnych temperamentov z rôznych generácií v spoločnej domácnosti prináša množstvo humorných momentov, ktoré s postupujúcimi príznakmi choroby dostávajú skôr tragikomický nádych. Zdanlivo bezvýchodisková situácia obráti tejto rodine život naruby, ale tým, že sa nevzdávajú, urobia niečo dôležité nielen pre Matyldu, ale aj pre seba.

V dnešný premiérový deň prichádza do kín výnimočný film, komediálna dráma Zimné prázdniny (The Holdovers). Traja ľudia, ktorí by za normálnych okolností vedľa seba nevydržali ani minútu, musia spolu stráviť celé vianočné sviatky. Niekedy však stačí, aby sa lepšie spoznali, a zrodí sa niečo výnimočné. Oscarový Alexander Payne (Bokovka) nakrútil výnimočný film o zrode nečakaného priateľstva. 

Profesor Hunham je človek, ktorého by za učiteľa nechcel žiadny normálny študent. Je to postarší, mrzutý samotár, ktorý sa skôr, ako v súčasnosti, lepšie orientuje v antickej literatúre a každým, kto nezdieľa jeho svetonázor hlboko pohŕda. Mladý Angus je študent, ktorého by žiadny normálny profesor nechcel vo svojej triede. Magnet na problémy, rebel bez príčiny, ničiteľ a narušiteľ školských pravidiel. Títo dvaja zostanú počas vianočných prázdnin na univerzitnej pôde, pretože ani jeden z nich nemá kam ísť. Učiteľ je sám a študent nezapadá do prázdninových plánov svojich rodičov. “Svätú” trojicu dopĺňa školská kuchárka Mary, ktorá nie je vianočne naladená, pretože sa práve dozvedela, že jej syn zahynul vo vojne vo Vietname. Šanca na to, že si k sebe tieto tri osamelé duše nájdu cestu je takmer nulová. Ale zázraky sa dejú a niekedy stačí len trochu dobrej vôle, aby sme videli, že ľudia môžu byť v skutočnosti iní, ako sa na prvý pohľad zdajú. V hlavných troch úlohách Paul Giamatti, Dominic Sessa a Da'Vine Joy Randolph. Okrem nich vo filme uvidíme aj Carrie Preston, Bradyho Hepnera, Micheala Provosta, Naheema Garciu, Tata Donovana, Gillian Vigman, či Melissu McMeekin.

Film získal päť nominácii na Oscara a herci Paul Giamatti a Da’Vine Joy Randolph získali za svoje výkony vo filme Zlaté glóbusy, film bol nominovaný aj v kategórii Najlepšia komédia/muzikál a od prvých projekcií sa teší nadšeným ohlasom kritikov i širokej verejnosti. “Hunhamov hrdina Marcus Aurelius raz napísal: Dopraj si voľno, aby si sa naučil niečo dobré. Poslúchnite jeho radu a pozrite si tento film.” Da’Vine Joy od začiatku oscarovskej sezóny vyhráva jednu cenu za druhou a Oscar za vedľajšiu úlohu by jej nemal uniknúť. 

Španielska kinematografia bude mať zastúpenie snímkou, komediálnou drámou MamaCruz od režisérky Patricii Ortegy. Láskavý, vtipný a očarujúci príbeh o tom, že človek môže dozrieť v každom veku. Film o hľadaní telesnej a duševnej slobody. 

Oddaná katolíčka Cruz žila celý svoj život podľa pravidiel, ktoré jej vnútila rigidná španielska spoločnosť. Dennodenne chodí do kostola, obopína svoje telo korzetom, stará sa o svojho manžela, dbá o vnučku a obáva sa o dcéru, ktorá sa snaží presadiť vo Viedni ako tanečnica. Stačí však jedno náhodné kliknutie na internete a jej život sa úplne mení. Pornostránky, ktoré na začiatku zahanbene skrýva pod vankúšom, sú začiatkom cesty k slobode – tela, emócií, myslenia. Film bol vybraný do súťaže na festivale Sundance. Na 49. Letnej filmovej škole ho diváci vybrali z ponuky troch výrazných nových titulov na zakúpenie do distribúcie. V hlavných úlohách Kiti Mánver, Chema del Barco, María José Mariscal, Pepe Quero, Loles Gutiérrez, Silvia Acosta, či Paula Díaz. 

Dnes do oficiálnej kino-distribúcie prichádza dráma Ohnivá obloha (Roter Himmel) od nemeckého režiséra Christiana Petzolda. Leon a Felix plánovali stráviť leto spolu v dovolenkovom dome pri Baltskom mori. Chceli tam byť ako priatelia, ale chceli aj pracovať – jeden na svojej druhej knihe, druhý na svojom umeleckom portfóliu. Ale v dome sú aj Nadja a Devid, ktorí so sebou prinášajú veľa dobrej nálady. Štyria mladí ľudia experimentujú s láskou a pre Leona to nie je ľahké. Čoskoro je les v plameňoch, padá popol, obloha je červená a vzťahy dostávajú nový rozmer.

Film Christiana Petzolda (Barbara, Fénix, Tranzit, Undine), významného scenáristu a režiséra súčasnej nemeckej kinematografie, držiteľa mnohých medzinárodných ocenení, mal svetovú premiéru na MFF Berlinale 2023, odkiaľ si odniesol Veľkú cenu poroty - Strieborného medveďa, druhú najvýznamnejšiu cenu festivalu. Ohnivá obloha je po Undine druhým filmom Petzoldovej trilógie. V hlavných úlohách Thomas Schubert, Paula Beer, Langston Uibel, Enno Trebs, Matthias Brandt, či Jennipher Antoni. 

Ďalším filmom týždňa v česko-slovenskej koprodukcii je dokument Svet podľa môjho tatka (Jiříkovo videní) od režisérky Marty Kovářovej. Brniansky samorast, materiálový fyzik a vášnivý kutil RNDr. Jiří Svoboda, CSc., DSc., má nápad, ako zachrániť planétu. Nikto ho však nepočúva. Jeho dcéra Marta, hudobníčka a matka dvoch detí, je naštvaná. Vezme si kameru a vydá sa s otcom “do sveta”. Chce zistiť, či by svet mohol fungovať tak, ako si to predstavuje jej otec. Ich rozdielne povahy vnášajú do filmu humor a spoločne vymýšľajú stratégie, ako a komu túto myšlienku prezentovať; stretávajú sa s environmentalistami, aktivistami, odborníkmi a politikmi, aby sa z kuchyne dostali na svetový klimatický summit. Pokusy preniknúť do verejných štruktúr obnažujú povahu moci, ktorá rozhoduje o tom, kto, s akými otázkami a kam môže vstúpiť. 

Všetci oslovení sa zhodujú, na tom že ,,Jiříkova predstava, ako by mal svet fungovať je ideálna. Napriek tomu po štyroch rokoch putovania so svojou myšlienkou globálnej uhlíkovej dane a dividendy pre všetkých, stojí sám proti všetkým. Prišli s touto myšlienkou príliš neskoro? Alebo príliš skoro? Hoci sa im nepodarí uspieť na poli medzinárodnej politiky, objavia nečakané rozmery svojho vzťahu a vďaka tomu sa zo svetového summitu v Glasgowe vrátia domov s piesňou na perách. “Globálne zdanenie uhlíka!” 

Silný osobný príbeh, Jiřího humor a charizma, Martinine originálne piesne, surové filmové zábery a inšpiratívny nápad na záchranu planéty vytvárajú neprehliadnuteľný film s potenciálnym celospoločenským dosahom. 

Fanúšikov anime poteší novinka od režiséra Harua Sotozakiho, Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – To the Hashira. Nový film zo série Demon Slayer v sebe spája dve epizódy tohto populárneho japonského anime seriálu. Uvidíme tak záver súboja medzi Tanjirom a Hantengom (Muzanová štvorka), ako aj Nezukov triumf nad slnkom. Nasledovať bude epizóda z novej sezóny Hashira tréning, v ktorej lovci démonov Hashira začnú pripravovať našich bojovníkov na záverečný a  epický súboj s prvým démonom Muzanom Kibutsujim. Film sa premieta v japonskom origináli s českými titulkami.

  Foto © ASFK/CinemArt/VertigoDistribution/Itafilm/Bonton

Súvisiace články