Madame Web, Bob Marley: One Love, či Franta mimozemšťan medzi piatimi novými filmami v kinách

15.2.2024|Ivet Kollárová|

Stred mesiaca február prinesie do kín päť nových filmov. Uvidíme nórsky dokument o krásach tejto severskej krajiny, francúzsku komédiu o psíkoch a mačičkách, českú komédiu o záhadách vesmíra, akčný Sony/Marvel spinoff k filmom o pavúčom mužovi a hudobnú, životopisnú drámu o legende reggae.

V réžii Reinolda Marcusa Greena prichádza do našich kín film Bob Marley: One Love. Na začiatku filmu sa s titulným hrdinom stretávame v čase, keď je už jamajským národným hrdinom. Ako večný idealista a neúnavný propagátor rodného ostrova je sužovaný všadeprítomným násilím, ktoré podnecujú dva hlavné súperiace politické tábory a s nimi spojené zločinecké gangy. Marley trochu naivne sníva o usporiadaní obrovského koncertu, ktorý by všetkých súčasných nepriateľov spojil na jednom pódiu a s pomocou svojej hudby ich prinútil zakopať vojnovú sekeru. Skôr než sa tento sen podarí uskutočniť, na dvere jeho domu zaklope násilie. Jeho manželka a manažér sú vážne zranení pri útoku ozbrojeného gangu. Bob si uvedomí, že Jamajka momentálne nie je krajina, v ktorej by chcel vychovávať svoje deti. S rodinou sa presťahujú do Európy, do Anglicka, kde hudobný svet nie je príliš zvedavý na chlapca s dredmi v typickej pletenej čiapke. Ale ak je človek geniálny hudobník, dokáže sa presadiť aj v prostredí, ktoré je schopné dostať ho do väzenia len pre jeho vzhľad. Paradoxne práve tu, na ostrovoch, ktoré sa od jeho rodného nemôžu líšiť viac, sa jeho kariéra rozbehne spôsobom, ktorý mu právom vynesie miesto medzi najvplyvnejšími hudobníkmi dvadsiateho storočia.

Režisér Reinaldo Marcus Green potvrdil svoj talent na nakrúcanie silných životopisných filmov už filmom Kráľ Richard, ktorý bol nominovaný na Oscara. Bob Marley bol podľa neho úplne iná disciplína. “Ako natočiť film o niekom, o kom si každý myslí, že ho pozná? Pre mňa nebol ani tak dôležitý scenár filmu, ale práva na Marleyho piesne, a teda možnosť mať ich vo filme. Sú kľúčom k pochopeniu jeho neuveriteľného života,” hovorí režisér Green. V hlavných úlohách Kingsley Ben-Adir, James Norton, Micheal Ward, Lashana Lynch, Michael Gandolfini, Anthony Welsh, Tosin Cole, či Nestor Aaron Absera. 

V dnešný premiérový deň prichádza do kín novinka, ktorá vznikla v spolupráci so štúdiami Marvel a Sony Pictures, štvrtý film z tzv. Sony Spider-Man Univerza (SSU) od režisérky S.J. Clarkson s názvom Madame Web. Vo filme sa stretávame so záchranárkou Cassie, ktorá po smrteľnej nehode nielenže znovu ožije, ale tiež získa nadprirodzené jasnovidecké schopnosti. Teraz musí čeliť záhadnému Ezekielovi Simsovi, ktorý je na stope trom mladým ženám v snahe zmeniť svoju budúcnosť. Cassie sa musí naučiť používať svoju myseľ ako zbraň, aby ich uchránila pred nepriaznivým osudom. V hlavných úlohách Dakota Johnson, Sydney Sweeney, Tahar Rahim, Emma Roberts, Celeste O'Connor, Isabela Merced, Mike Epps, Adam Scott, či Zosia Mamet. 

Sme vo vesmíre sami? Čo ak sú medzi nami mimozemšťania? Rudolf Havlík, režisér úspešných komédií Po čom muži túžia 1, 2 a Ostrov, posiela hrdinov malej moravskej dediny na pátranie po záhade vo svojej novej komédii Franta mimozemšťan. Pokojný život malej moravskej dediny narušia zvláštne úkazy. Amatérsky astronóm Blažej je presvedčený, že návšteva z vesmíru je tu. Lenže nikto mu neverí. Starosta Picek má plné ruky práce s dotáciami a miestna policajtka Marková rozbieha pátranie po ukradnutej cisterne. Prečo sa však sused Franta zrazu správa zvláštne? Akoby ho niekto vymenil! Celá dedina tvrdí, že Franta bol vždy tak trochu z inej planéty, ale toto správanie je príliš aj na jeho manželku Boženu. Keď sa v dedine objaví Rebeka a s ňou neúprosný generál Sokol, miestni obyvatelia sa rozhodnú prísť záhade na koreň. Po svojom! 

Komédia Franta Mimozemšťan sa na pozadí mierne absurdného príbehu pohráva so situáciami, ktoré neviem vysvetliť, možno sa ich bojíme, ale musíme nájsť spôsob, ako sa s nimi vyrovnať. “Myslím, že od nášho filmu môžete očakávať najmä humor a situácie, ktoré vychádzajú z toho, čo by sa stalo, keby mimozemšťan náhodou pristál v Čechách namiesto v Amerike. Čo je samo o sebe zábavné. Keď som začal písať a zobrazovať české reálie, postavy a spôsob, akým sa správame k sebe, k prírode a k mimozemšťanom, tak sa mi to zapáčilo. Vďaka tomu môžeme od Frantu mimozemšťana očakávať zábavu a vtip,” dodáva režisér Rudolf Havlík. V hlavných úlohách Jakub Prachař, Tereza Ramba, Filip Březina, Kateřina Marie Fialová, Vasil Fridrich, Erika Stárková, Jiří Langmajer, Leoš Noha, Petra Hřebíčková, Petr Vančura, Oldřich Navrátil, Pavel Kikinčuk, či Jan Teplý. 

A nie je to ten pravý týždeň bez francúzskej komédie. O tú najnovšiu s názvom Mačka a pes: Bláznivé dobrodružstvo (Chien et chat) sa postaral režisér Reem Kherici. Najchlpatejšia zábava roka. Vo filme sa dve nesúrodé dvojice musia spoločne vydať na dobrodružnú cestu plnú šialených príhod a zábavy. Excentrická Monica rozmaznáva svoju internetovú celebritu, mačku Divu. Zlodej Jack práve ukradol vzácny drahokam. Ten však prehltol jeden túlavý pes, a tak si ho Jack osvojil. Všetci štyria sa náhodne ocitnú spolu v jednom lietadle, ale zatiaľ čo majitelia odletia bez nehody, mačka a pes vypadnú z batožinového priestoru a zostanú trčať na zemi. Dvaja zvierací hrdinovia snáď ani nemôžu byť rozdielnejší. Asi jediné, čo majú spoločné, je rovnaký počet nôh. 

Napriek tomu sú nafúkaná mačka a túlavý pes v dôsledku nečakaného sledu udalostí nútení spolupracovať. A stovky kilometrov odtiaľto sa musia spojiť vyfintená, afektovaná Monica a hľadaný zločinec. Ľudská dvojica sa vydáva hľadať svojich skutočne drahých a cenných domácich miláčikov. ... a mačka a pes? Tí sú úplne bezradní. Vyrážajú na zbesilú cestu zasneženou divočinou z Kanady do New Yorku, kam mali pôvodne letieť. Popri vlastnej neschopnosti, divokých zvieratách a iných nástrahách sa stretávajú aj s ďalším veľkým problémom. V pätách im je totiž policajt, ktorý až príliš dobre vie o ukradnutom drahokame v psom bruchu a chce ho získať za každú cenu. V hlavných úlohách Philippe Lacheau, Reem Kherici, či Franck Dubosc. Film sa v kinách premieta so slovenským dabingom.

Dokumentom na týždeň je nórska snímka Piesne zeme (Fedrelandet) od režisérky Margreth Olin, ktorá nás v tomto jedinečnom filme sprevádza po nórskej krajine hôr, ľadovcov a fjordov pod vedením svojho 84-ročného otca Jørgena. Dáva nám pritom možnosť uniknúť pred zhonom modernej doby a zažiť neuveriteľnú hĺbku prírody. 

Hornatá krajina Nórska tvorí monumentálne pozadie tohto filmového zážitku z prírody. V pozadí veľkolepej existenciálnej cesty, ktorej ľudským rozmerom sú režisérovi rodičia, sa skrývajú prapôvodné sily zeme. Margreth Olin vytvorila ohromujúce filmové dielo o živote, smrti, prírode a obyčajnej prítomnosti na svete. Na pozadí závratne krásnej horskej scenérie rodného Nórska sa Margreth Olin vydáva na existenciálnu cestu s vlastnými starnúcimi rodičmi, ktorých ľudská prítomnosť slúži ako kritérium pre rozľahlosť nekonečných prírodných priestranstiev. Jej rodina tu vždy žila bok po boku s prírodou, napriek obdobiam, keď prapôvodné sily zeme ukazovali svoju nemilosrdnú tvár. Vzájomná láska a celoživotná vernosť jej rodičov sú tichým svedectvom toho, ako príroda odráža v ľudskej duši a naopak. Ale ani tá najpevnejšia hora nie je nemenná - a už vôbec nie v časoch, ako sú tie naše. Miera pozornosti venovaná detailom v tejto vizionárskej lyrickej básni Margreth Olin o jej zemi presahuje všetko, čo ste doteraz mohli vidieť na veľkom plátne. Tento film rozhodne musíte v kine zažiť. 

  Foto © Depositphotos/CinemArt/Bonton/Itafilm/FilmEurope

Súvisiace články