V múzeu premietnu Horského vodcu

Séria podujatí v Múzeu TANAP-u v Tatranskej Lomnici pokračuje už tento piatok o 16.00 hodine snímkou Pavla Barabáša.

Tatranskí múzejníci akcie pre verejnosť odštartovali prednáškou Huby v pralesoch Tatier v posledný januárový piatok priamo v priestoroch infocentra. Mykológ Maroš Peiger porozprával nadšencom prírody o poznatkoch zo svojho výskumu v často odľahlých a pre turistov neprístupných pralesoch Tatranského národného parku.

Najbližší piatok sa zo sveta vedy prenesiete skrze filmové plátno na vrcholky štítov a pozriete si film domáceho režiséra Pavla Barabáša. Snímka Horský vodca predstavuje remeslo, ktoré pomáha turistom dostať sa na bežne neprístupné štíty a prináša aj prehľad o jeden a pol storočí organizovaného vodcovstva vo Vysokých Tatrách. Tradícia vodenia pretrvala až dodnes, no ak by mal niekto predstavu, že toto zamestnanie tvorí len zmes slobody a dobrodružstva, mal by si určite pozrieť úspešnú „barabášovku“, ktorej na Medzinárodnom festivale horských filmov predvlani porota udelila Grand Prix a návštevníci zasa Cenu divákov.

Tatranskí múzejníci zverejnili i program na ďalšie mesiace, 15. marca príde na rad prednáška manželov Bohušovcov 100 a 1 tatranských zaujímavostí, 19. apríla dostane priestor film, tentokrát to bude Svetozár Stračina opäť v réžii Pavla Barabáša a v máji sa môžete tešiť na Noc múzeí a galérií.

Vstupné na každé z podujatí je štyri eurá, v zľave pre osoby do 18 rokov dve eurá.