Hacker bankova karta
Zdroj: Markus Spiske a Markus Winkler z Unsplash, koláž Xmobile.sk

Mastercard vylepšuje svoju AI, ktorá bude schopnou vyhodnotiť v reálnom čase vierohodnosť transakcie

Mastecard vylepšuje technológiu Decision Intelligence Pro, ktorá je schopnou v reálnom čase vyhodnotiť, či plánovaná transakcia je vierohodná alebo podvodná.

Umelú inteligenciu si bežní ľudia spájajú najmä s modelmi generatívnej umelej inteligencie, ako ChatGPT, Google Bard alebo Microsoft Copilot. Umelá inteligencie však neslúži užívateľom iba priamo prostredníctvom týchto chatbodov, ale najmä firmám k lepšiemu analyzovaniu, spracovaniu a vyhodnocovaniu dát. Príkladom je firma Mastercard, ktorá ohlásila obohatenie jej bezpečnostných algoritmov o nový model umelej inteligencie.

Čo nové ponúka Mastercard?

Mastercard uviedol v svojej tlačovej správe (cez Vosveteit.sk) že pomáha spracovať  viac ako 143 miliárd bankových transakcií ročne. S novou technológiou umelej inteligencie bude môcť skenovať približne bilión kúskov informácií. Robiť to bude preto, aby spoločnosť dokázala určiť, či sa jedná o skutočné, alebo falošné bankové transakcie.

Názov tohto modelu je Decision Intelligence Pro. Zbiera údaje spojené s bankovou transakciou a analyzuje ich vzájomné vzťahy. Konečným výsledkom je určenie rizika, aká je pravdepodobnosť, že transakcia je falošná. Celý proces zozbierania, analyzovania a vyhodnotenia týchto informácií trvá menej, ako 0,05 sekundy.

Podľa slov firmy Mastercard tento model umelej inteligencie zvyšuje mieru odhalenia podvodov v priemere o 20% a v niektorých prípadoch až o 300%.

S umelou inteligenciou meníme rýchlosť a presnosť našich proti-podvodných riešení, odrážame snahu kriminálnikov a chránime banky a ich klientov.

Posilnenie našich algoritmov umelou inteligenciou zvýši naše schopnosti predvídať ďalšie potenciálne podvody, čo vzbudzuje dôveru v každej našej interakcii.

Povedal Ajay Bhalla, prezident kybernetických a inteligenčných riešení Mastercard.

Vylepšenie algoritmov vďaka nástrojom umelej inteligencie nielen lepšie ochráni držiteľov bankových kariet pred podvodmi, ale aj zmenší mieru falošných poplachov u prevodov, ktoré sú legitímne. Na túto tému opäť poskytol vyjadrenie Ajay Bhalla:

Precíznosť riešenia dosiahnutá skenovaním potenciálnych miest predaja naživo podľa našich vlastných analýz nie len že zvyšuje presnosť, ale takisto znižuje počet falošných poplachov o viac, ako 85%.

Mastercard na záver svojej tlačovej správy uvádza, že systém umelej inteligencie Decision Intelligence Pro zavedie do praxe neskôr počas roka 2024.

Umelá inteligencia pomáha bankám viac ako 30 rokov

Decision Intelligence Pro nie je zďaleka prvou lastovičkou reprezentujúcu využívanie umelej inteligencie technologickými gigantmi a ani prvým modelom firmy Mastercard. Konkurenčná Visa napríklad používa umelú inteligenciu pre vyhodnocovanie rizika pri svojich transakciách už od roku 1993. Len v roku 2022 sa jej vďaka tomu podarilo podľa jej slov zabrániť podvodom v hodnote 27 miliárd dolárov.

Umelá inteligencia je totiž omnoho starší pojem, ako to verejnosť vníma po medializovaní tejto témy vďaka príchodu ChatGPT. Nič to ale nemení na fakte, že vylepšovanie bezpečnostných systémov technologických firiem sú nikdy nekončiace preteky medzi mačkou a myšou. Firmy ručiace za bezpečnosť svojich klientov teda musia neustále inovovať a že si pri tom nezatvárajú oči ani u umelej inteligencie, je pre bežných užívateľov iba dobrá správa.

Mohlo by vás tiež zaujímať