Dobré noviny
Odborníci: Toto je signál, že treba vymeniť vašu autosedačku. Určite ju nekupujte pod rukou
Lenka Malá
Lenka Malá

Odborníci: Toto je signál, že treba vymeniť vašu autosedačku. Určite ju nekupujte pod rukou

Hneď po náraze treba autosedačku vymeniť.
Hneď po náraze treba autosedačku vymeniť. — Foto: Facebook/Deti v aute

Podľa odborníkov je lepšie investovať do nových kusov a nespoliehať sa na bazáre.

Čaká vás cesta s dieťaťom naprieč Slovenskom? Alebo ste od Ježiška dostali pod stromček detskú autosedačku a uvažujete, či je pre vaše dieťa vhodná? Ak máte doma deti mladšie ako štyri roky a často s nimi cestujete, mali by ste poznať pár dôležitých pravidiel.

Robte to ako severania

V štatistikách úmrtnosti a trvalých následkov autonehôd u detí sa na posledných miestach nachádzajú škandinávske krajiny. Hoci im to zákon neprikazuje, rodičia tu bežne vozia svoje ratolesti v protismernej sedačke. Podľa viacerých svetových výskumov dokáže práve tento typ autosedačky znížiť riziko smrti a trvalých následkov o viac ako 90 percent.

Sedenie v protismere je podľa odborníkov až päťkrát bezpečnejšie ako vozenie detí v smere jazdy. Poskytuje najlepšiu ochranu tým, že počas nehody udržiava detskú hlavu, krk a chrbticu v správnej polohe. Pri zrážke dokáže takáto sedačka ochrániť detské telíčko a absorbovať nárazy.

Protismerná autosedačka poskytuje lepšiu oporu chrbtici a hlave.
Protismerná autosedačka poskytuje lepšiu oporu chrbtici a hlave. Foto: Facebook/Deti v aute

Zabudnite na bazáre

Autosedačka, ktorá je umiestnená v smere jazdy, síce pomôže spomaliť celkový náraz, ale nechráni hlavu, krk a chrbticu. Pri náraze nemajú oporu a prudko vystreľujú smerom dopredu. Pre bábätká, ktorých chrbtica sa stále vyvíja, to môže predstavovať vysoké riziko poranenia miechy. Pri ich zaobstarávaní treba zabudnúť aj na internetové bazáre.

„Tovar s nejasnou históriou nemusí pri autonehode dostatočne ochrániť pasažiera. To sa takmer určite deje u sedačiek, ktoré sú opakovane vystavené dynamickým silovým účinkom,“ vysvetlil pre TASR Martin Tichý, prevádzkový riaditeľ spoločnosti TÜV SÜD, ktorá poskytuje služby v oblastiach certifikácie, inšpekcie a vzdelávania.

Najlepšie je vyhnúť sa predtým používaným autosedačkám.
Najlepšie je vyhnúť sa predtým používaným autosedačkám. Foto: Facebook/Deti v aute

Odporúča tiež vymeniť autosedačku po siedmich rokoch, respektíve hneď po náraze. Bezpečnostné komponenty väčšiny sedačiek sú z plastu a polystyrénu a majú teda svoju prirodzenú životnosť.

Už ste čítali?