StoryEditor

Je za vysokou cenou snobizmus? Príbeh malých bubliniek skrýva veľké dobrodružstvá

31.12.2023, 15:00

Pohárik pravého šampanského vždy patril medzi nákladnejšie potešenia. Ide o pitie, ktoré si neotvoríme len tak na spláchnutie dňa, ale vyhradzujeme si ho na slávnostné chvíle. Je cena šampanského oprávnená, alebo sa do nej premieta elitárstvo a snobizmus? A čím nás tento nápoj z viniča tak priťahuje?

Cenu šampanského určuje rad faktorov. Prvý je prostý: šampanského je málo. „Smie sa vyrábať len z povolených odrôd viniča, ktorý sa pestuje na presne definovanom území na severovýchode Francúzska, a zberá sa výhradne ručne.

Výmera pre vinice v Champagne je iba 34 300 hektárov, sám región je malý,“ hovorí Miloš Danihelka, pre ktorého sa šampanské stalo životnou vášňou a rozumie mu ako málokto. Danihelka prevádzkuje neďaleko Staromestského námestia v Prahe bar L‘Fleur, ktorého vínny lístok zahŕňa vyše 300 značiek šampanského, prevažne od menších producentov.

Do Champagne sa na stáž dostal prvýkrát v roku 2008, a hoci ho samotné šumivé víno vtedy až tak neuchvátilo, do regiónu sa zamiloval a láska k bublinkám sa nakoniec tiež dostavila. V súčasnosti do Champagne jazdí zhruba sedemkrát za rok, zúčastňuje sa na zbere aj výrobe vína a mnohí výrobcovia sú jeho priatelia.

Aj vďaka týmto kontaktom sa v L‘Fleur dajú ochutnať značky, ktoré bežnú predstavu o šampanskom dokážu prevrátiť naruby. O tom však neskôr, zastavme sa ešte na chvíľu pri cene.

Perlenie na jazyku

Šampanské je víno, ktoré má svoju vlastnú apeláciu. Apelácia definuje nielen oblasť, odkiaľ víno pochádza, ale aj samotné pestovanie viniča, úrodu hrozna a jej výnos a presne definuje aj proces výroby. Na šampanské bolo donedávna povolených sedem odrôd viniča.

Pred časom k nim pribudli ešte dve nové „piwi odrody“ alebo špeciálne vyšľachtené, rezistentné odrody viniča vínneho, ktoré lepšie odolávajú aktuálnym podmienkam v regióne. Ani Champagne sa nevyhlo globálne otepľovanie a s ním spojené problémy v podobe hubových chorôb či strata kyselín v hrozne v období zberu.

V rámci apelácie sa potom celý región triedi podľa kvality viníc: tie najlepšie vinohrady nesú označenie Grand Cru, nasleduje Premier Cru, ostatné oblasti sa označujú ako Au...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-03 13:36:17 - Feat.: - Title: Neuveriteľná rarita. Dvojčatá v Chorvátsku sa narodili na prelome rokov, každé z nich tak má iný rok narodenia 02 - Modified: 2024-01-01 22:57:20 - Feat.: - Title: Počas novoročného ohňostroja v Dánsku uniesli dve deti, ich otca napadli a zbili 03 - Modified: 2024-01-01 14:18:00 - Feat.: - Title: Polícia v Holandsku pri silvestrovských výtržnostiach zadržala 200 ľudí 04 - Modified: 2024-01-01 13:25:00 - Feat.: - Title: Po novoročných oslavách vo Francúzsku hlásia menej podpálených áut než vlani 05 - Modified: 2024-01-01 10:49:48 - Feat.: - Title: V košickej nemocnici počas silvestrovskej noci riešili vážne zranenia pyrotechnikou
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 08:24