Denník N

F. Miller: Návrat Temného rytíře (Komiksový denník 10/2023)

„Už to začínáš chápat, Clarku, tohle je konec pro nás oba. Mohli jsme změnit svět a podívej se teď na nás. Ze mě se tala politická přítěž. A ty… ty jsi k smíchu. Chci, aby sis pamatoval, Clarku, v dalších letech, ve svých nejintimnějších chvilkách… chci, aby sis pamatoval, jak si měl mou ruku na krku. Chci, aby sis pamatoval jediného člověka, který tě porazil.“

Ak by ste sa hrabali dejinami komiksu a hľadali tie najvýznamnejšie a nejprelomovejšie diela, skôr či neskôr by ste sa skrz všetkých historikov a čitateľov dostali k dvojici, ktorá v osemdesiatych rokoch nadobro zmenila tvár tohto média — k Strážcom Alana Moorea a k Návratu Temného rytiera Franka Millera. Keďže som ten druhý zmienený naposledy čítal ešte kedysi v čase premiéry posledného dielu Nolanovej trilógie, nastal čas sa k nemu vrátiť. A overiť, či má svetu čo povedať aj štyridsať rokov od svojho prvého vydania.

Bruce Wayne je starý. Tiahne mu na šesťdesiat a batmanovský oblek už dávno zavesil na batklinec vo svojej batjaskyni. Gotham sa však rúti do priepasti — mesto obsadzuje gang Mutantov, Harvey Dent a Joker sú prepustení z Arkhamu, kriminalita stúpa. Ešte aj tí Sovieti začínajú hroziť zhodením atómovky. Nastal čas na návrat Temného rytiera. Zvládne to však aj so sivými vlasmi?

Po tom, čo Miller resuscitoval konkurenčného Daredevila poriadnou dávkou noiru a špinavej pouličnej krimi, dostal šancu podobne naštartovať aj v tej dobe už dosť infantilného Batmana. Čitatelia zvyknutí na batsprej, batpsa, batmimozemšťana a tragikomické zápletky tak dostali povestnú kopačku priamo na hrudník v podobe pochmúrneho, mnohovrstvového a brilantne napísaného komiksu, ktorý si ctí tradíciu, ale zároveň prináša nové pohľady na Najlepšieho detektíva na svete.

A nie sú to len suché hlášky starého muža cedené pomedzi zaťaté zuby v priebehu toho, ako dáva dole o polovicu mladších protivníkov. Dobový strach z jadrovej vojny (nájdeme aj v Moorových Strážcoch), postavenie všadeprítomných médií, psychické poruchy, zodpovednosť za svoje konanie — no nečakali by ste od príbehu s maskovaným vigilantom.

Aj napriek celkovej dospelosti a temnote je však veľmi sympatické, že záver nekončí beznádejne a celkové vyznenie príbehu nie je cynické a sebazhadzujúce — čo je veľmi osviežujúce v dobe, keď sa mnohí scenáristi dobrodružných filmov a komiksov uchyľujú práve k takýmto postojom.

Čo ale ak nehľadáte v Batmanovi tie hlbšie vrstvy, politiku a psychológiu; užijete si Návrat Temného rytiera aj bez nich? No jasné! Kde inde zažiť batmanovskú akciu a epiku ako v komikse, kde Bruce Wayne okovaný v čiernom brnení dáva na držku samotnému Supermanovi?

PS: Ak chcete zažiť epický batmanovský multimediálny zážitok, odporúčam po prečítaní komiksu siahnuť aj po novej rovnomennej stolovke a zakončiť tento maratón Nolanovou trilógiou.

F. Miller: Návrat Temného rytíře
Crew, 2012
224 strán
100 %

plusy
• mnohovrstevnatý príbeh
• pochmúrnosť, no nie beznádej
• politický podtext
• suché hlášky
• forma, panely, štylizácia
• odkazy na staršie komiksy
• preverené skúškou času
• Superman ako nie úplne kladná postava

mínusy
• pre mnohých súčasných čitateľov zastaraná kresba (za mňa ale super)

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať na:
Spotify, SoundCloude, Apple alebo Google podcasts.

Moju výtvarnú tvorbu môžete sledovať na:
Facebooku alebo webe.

 

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.