Plánujete výlet do exotiky? Na návštevu Ománu a Malediv sa treba pripraviť

Plánujete výlet do exotiky? Na návštevu Ománu a Malediv sa treba pripraviť

Exotické krajiny nás v tomto období lákajú nielen pre príjemné teplé podnebie, ale aj svoju neporušenú prírodu, zážitky a bohatý kultúrny život, ktorý sa čoraz viac prelína s moderným svetom.

Avšak, ak plánujete cestu do Ománu alebo luxusnú dovolenku Maledivy a chcete, aby bola skutočne nezabudnuteľnou skúsenosťou plnou kultúrnej výmeny a vzájomného rešpektu, je dôležité, ešte pred vaším odchodom, vedieť o týchto exotických skvostoch niekoľko základných vecí.

Oficiálnym náboženstvom krajín je islam

Počas svojho cestovania po Maledivách a Ománe je dobré si zapamätať, že oficiálnym náboženstvom oboch krajín je islam a 100 % populácie sú moslimovia. Vďaka tomu majú tieto exotické skvosty v niektorých prípadoch prísne pravidlá, ktoré treba dodržiavať.

Týka sa to najmä verejných priestorov a verejných pláží mimo dovolenkových rezortov, v ktorých by ste mali vo vlastnom záujme zvážiť konzumáciu alkoholu. Počas svätého mesiaca ramadán, ktorý je zvyčajne okolo mája a júna, sa miestni obyvatelia týchto krajín (moslimovia) vo všeobecnosti postia počas celého dňa a niektoré obchody a reštaurácie môžu byť zatvorené.

Ľudia sú tiež väčšinou nábožensky založení a hlboko rešpektujú svoje tradície a kultúru, čo platí aj o tom, ako sú oblečení a ako sa správajú na verejnosti. A ako sme spomínali, aj keď sa takéto správanie od turistov neočakáva, v určitých situáciách, napríklad pri návšteve kultúrnych pamiatok, možno mešít, je nutné zvoliť konzervatívnejšie oblečenie a dať si pozor na svoje správanie.

Úcta k miestnym obyvateľom a ich kultúre vám umožní si užiť vysnívanú dovolenku v Ománe alebo na Maledivách oveľa viac.

Vysoké teploty a časový posun môžu predstavovať pre organizmus záťaž

Omán aj Maledivy sú takmer vo všetkých ročných obdobiach, dokonca aj v zime, slnečné krajiny. Teploty sa tu pohybujú od 25 C° a 17 C° v zime, do 30 C° a 40 C° v lete. Počasie na horách ako napríklad Al Hajar Mountains v Ománe je však chladnejšie ako v okolitých oblastiach cez deň, no ešte viac v noci.

Okrem vyšších teplôt môže váš organizmus v týchto exotických krajinách potrápiť aj väčší časový posun. Nakoľko sa Omán aj Maledivy nachádzajú pomerne ďaleko, musíte počítať s dlhším letom. Voči stredoeurópskym krajinám je v Ománe časový posun +3 hodiny, na Maledivách +5 hod. Pitná voda nemusí byť pitná

Počas návštevy každej exotickej krajiny je dôležité si dať pozor na konzumáciu miestnej pitnej vody. Aj keď nie je životu nebezpečná, môže vám spôsobiť nepríjemné črevné problémy a pokaziť dovolenku.

Dôvodom je, že zásoby sladkej pitnej vody na Maledivách sú obmedzené, pretože ide o súostrovie obklopené oceánom. Na výrobu dostatočného množstva pitnej vody sa teda využíva odsoľovanie pomocou reverznej osmózy, ktoré produkuje dokonale čistú vodu, no zároveň z nej odstraňuje prírodné minerály a mení jej zloženie, s ktorým si náš črevný systém nemusí rozumieť. Oveľa lepšie preto urobíte, ak uprednostníte vodu balenú a v rámci svojej exotickej dovolenky si vychutnáte predaj lahodnej kávy, ktorá je nielen chutná, ale aj vysoko kvalitná.

Ak si dáte na tieto veci pozor, uvidíte, že príjemnú dovolenku v luxusnom rezorte vám nič nepokazí a užijete si ju do posledného detailu.

Zdroj obrázkov: 1.SELIMBT/Ado­beStock.com 2.Photocreo Bednarek/AdobeS­tock.com

Článok Plánujete výlet do exotiky? Na návštevu Ománu a Malediv sa treba pripraviť bol publikovaný 9. prosince 2023 v 00.00 v rubrike PR články. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...