logo

.

Radi pozorujete vtáky na kŕmidlách? Túto zimu sa môžete zúčastniť unikátneho projektu Vtáčia hodinka.

07.12.2023

Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko organizuje 5.-7.januára 2024 po prvý krát na Slovensku Vtáčiu hodinku - v zahraničí veľmi obľúbený formát  sčítania vtáctva na zimných kŕmidlách. Ornitológovia pozývajú k účasti širokú verejnosť. Hoci ide o vedecký výskum, zúčastniť sa ho môže úplne každý bez predchádzajúcich skúseností.


Vtáčia hodinka je program občianskej vedy, ktorého cieľom je sledovať aké druhy vtákov prilietajú k ľuďom na kŕmidlá. Cez údaje z Vtáčej hodinky máme možnosť nahliadnuť na slovenské kŕmidlá a zistiť aj to, čo ovplyvňuje výskyt a správanie u nás zimujúcich vtákov. Cieľom projektu je zároveň zapojiť širokú verejnosť do spoznávania voľne žijúceho vtáctva a budovanie vzťahu verejnosti k vtákom a prírode cez vlastné zážitky a skúsenosti.

„Druhové zloženie vtáčích stravníkov na kŕmidlách závisí od počasia, úrody semien a plodov v prírode či lokálnych faktorov. Celkovo sa môže na kŕmidlách vyskytnúť až 40 rôznych druhov vtáctva. Posledné dni v niektorých regiónoch Slovenska napovedajú, že sezóna môže byť tento rok veľmi zaujímavá. Prileteli k nám vzácne chochláče severské, ktoré patria k veľmi netradičným návštevníkom aj okolia vtáčích kŕmidiel.“ uviedla koordinátorka Vtáčej hodinky Zuzana Lackovičová zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.
Samotné sčítanie bude prebiehať počas víkendu 5.-7.1.2024. Princíp sčítania spočíva v tom, že počas jednej celej hodiny sledujeme aké vtáky prilietajú na kŕmidlo a výsledky zapíšeme do jednoduchého online formulára. Zvolíme si také miesto, na ktorom radi strávime hodinu pozorovaním vtákov. Najlepšie je z tepla domova sledovať kŕmidlo pravidelne zásobené kvalitnou a rozmanitou stravou. Môže to však byť aj v záhrade, na balkóne, v parku, na sídlisku, či v lese. Pre jednotlivé pozorované druhy vždy zapíšeme najvyšší počet naraz pozorovaných jedincov.
Podobne sčítajú vtáky tisíce ľudí v USA, Veľkej Británii, Írsku, Holandsku a v ďalších krajinách. S kolegami z Bavorska, Rakúska a Švajčiarska, Českej republiky a Srbska pri príprave sčítania úzko spolupracujeme a používame jednotnú metodiku. Vďaka tomu budeme môcť porovnať výsledky i cezhranične.
Ornitológovia odporúčajú s prikrmovaním začať akonáhle teploty vonku klesnú pod bod mrazu. „Aby sme však prikrmovaním viac neuškodili ako pomohli, musíme dodržiavať niekoľko dôležitých zásad.“ vysvetľuje Lackovičová „Prvou je výber správneho krmiva. Vtákom rozhodne neponúkame zvyšky z kuchyne, pečivo, slané, alebo korenené výrobky, či cukrovinky.  Najlepšie je spoľahnúť sa na overené tipy: slnečnicové semiačka, orechy, ovos, proso, prípadne lojové zmesi.“ Správne kŕmidlo zas zaručí, že ponúknutá potrava sa neznehodnotí a nebude spôsobovať vtáčím stravníkom ťažkosti. „Pri výbere kŕmidla dbáme na to, aby svojou konštrukciou chránilo krmivo pred dažďom a snehom a aby sa dalo ľahko vyčistiť. V truse vtákov sa môžu do kŕmidla dostať aj vírusy, dôkladným čistením zabránime tomu, aby sa stalo zdrojom nákazy.“
Účastníci Vtáčej hodinky budú zaradení aj do losovania o tematické ceny. Už teraz je verejnosti k dispozícií webová stránka projektu vtaciahodinka.vtaky.sk s mnohými zaujímavými informáciami a užitočnými radami.
 
 
Doplňujúce informácie:
 
[1]  Vtáčia hodinka, web stránka programu
 
Všetky informácie o programe, ako sa zapojiť, kam odovzdať výsledky nájdete na stránke: https://vtaciahodinka.vtaky.sk/
[2]  Zásady správneho prikrmovania vtáctva:
 
http://www.vtaky.sk/stranka/138-Zimne-prikrmovanie-vtactva.html
[3]  Fotografie na stiahnutie:

https://drive.google.com/drive/folders/1s3RNwGXQhbjDjIO-n2fK7SiYzy95CQka?usp=sharing

 

Vtáčiu hodinku podporujú:
 
Spoločnosť SK-NIC, a. s. je správca registra domény najvyššej úrovne .sk a domény druhej úrovne org.sk. Fond SK-NIC podporuje projekty, ktoré rozvíjajú virtuálne aj reálne Slovensko.
 
 
Plastia sa zaoberá výrobou a tvorbou komponentov a výrobkov z plastických hmôt pre domov a záhradu so špecializáciou na funkčné a designové samozavlažovacie nádoby pre pestovanie rastlín v interiéri i exteriéri a rôzne doplnky vrátane vtáčích kŕmidiel. K hlavným pridaným hodnotám značky Plastia patrí silný dôraz na originálny užitočný design, variabilita a modulárnosť jednotlivých produktových značiek a rešpekt ku všetkému živému.
 



Kontakt:

 Zuzana Lackovičová, SOS/BirdLife Slovensko, spravy@vtaky.sk, 0904 899 741

 


Autor: Admin Vtáky.sk


Zoznam tlačových správ

Nahor