Chcete obchodovať medzinárodne? Potrebujete partnera na prepravu

Medzinárodný obchod by nebol možný bez komplexného systému prepravy. A preto každá spoločnosť, ktorá chce obchodovať naozaj globálne, potrebuje v prvom rade vyriešiť prepravu.


Plynulosť prepravy

Dostať zásielku z jedného „konca“ sveta na druhý si vyžaduje (okrem iného) zabezpečiť plynulé nadväzovanie jednotlivých spôsobov prepravy. A na to treba veľa skúseností a dávku profesionality.

Pre rozvoj medzinárodného obchodu je tak potrebné mať spoľahlivého partnera v podobe logistickej spoločnosti, ktorá vie zabezpečiť naozaj komplexné špedičné služby. To znamená námornú aj leteckú prepravu, ktorú pochopiteľne dopĺňajú železničná a cestná preprava.

Základ tvorí námorná alebo letecká preprava

„Jadro“ medzinárodnej prepravy tovaru však pochopiteľne tvoria práve námorná a letecká preprava. Obzvlášť námorná kontajnerová preprava je pre prepravu tovaru z kontinentu na kontinent typická. Samozrejme, prepravné kontajnery sa využívajú aj pri ďalších spôsoboch prepravy, ale často si ich spájame hlavne s námornou prepravou.

Výhoda námornej kontajnerovej prepravy spočíva hlavne v tom, že za priaznivú cenu je možné prepravovať tak veľké zásielky, ktoré zaplnia celý kontajner (FCL – Full Container Load), ako aj menšie pomocou skupinovej prepravy (LCL – Less Container Load), pri ktorej sa spája viacero zásielok do jedného kontajnera, aby bolo možné aj menšie zásielky prepravovať bez zbytočných nákladov naviac.

Aj keď má námorná kontajnerová preprava viacero výhod, nie vždy je jej použitie v rámci medzinárodnej prepravy tovaru možné. Obzvlášť, keď je potrebné doručiť zásielku čo najrýchlejšie, je nutné využiť leteckú prepravu. Samozrejme, za túto rýchlosť sa platí, ale napr. pri tovaroch, ktoré podliehajú záruke, je rýchlosť prepravy absolútnou prioritou.


Zdroj obrázka: weerasak / Stock.adobe.com