utorok 22. augusta 2023

Dahi chole (cícer v jogurtovej omáčke) / Chicpeas with yogurt (curd)


ČO POTREBUJETE:

250ml uvareného cíceru

(ja si varím väčšie množstvo cícera naraz, potom ho rozdelím do 200-250ml krabičiek a zamrazím)


na pastu 1.:

2 stredne veľké červené cibule

kúsok čerstvého zázvoru 

6 strúčikov cesnaku 


ďalej:

olej alebo ghee

1 hnedý kardamóm

2 zelené kardamómy 

4 klinčeky 

1 ázijský bobkový list (tej patta)

1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce 


na pastu 2.:

asi 2 lyžice uvareného cíceru 

2 paradajky


ďalej:

1/2 lyžiĉky kašmírskeho chilli korenia 

1/2 lyžičky mletej kurkumy 

1/3 lyžičky mletého čierneho korenia 


voda podľa potreby 

soľ

1 lyžička chole masala 


2 lyžice bieleho nesladeného jogurtu 

1 lyžiĉka sušených lístkov senovky gréckej 


na dokončenie:

1/3 lyžičky garam masala 

trocha šťavy z citróna 

hrsť čerstvej koriandrovej vňate 




AKO POSTUPOVAŤ:

Sušený cícer si na noc namočíme vo vode, ráno prepláchneme, dáme do tlakového hrnca, pridáme 1 bobkový list a od natlakovania varíme asi 15min. Paru necháme samovoľne uniknúť, až potom hrniec otvoríme a cícer odložíme bokom do daľšieho použitia. 

Cibuľu nakrájame a dáme do mixéra. Pridáme zázvor  a cesnak a rozmixujeme na pastu. Odložíme bokom do daľšieho použitia. 


Trocha z uvareného cíceru dáme do mixéra, pridáme nakrájané paradajky a rozmixujeme na pastu. Odložíme ju bokom do daľšieho použitia. 


V hrnci zohrejeme olej alebo ghee, pridáme kardamómy, klinčeky, bobkový list a chvíľku oprážame na miernom ohni. Pridáme rímsku rascu a znova necháme korenie rozvoňať. 


Potom pridáme cibuľovú pastu a na miernom ohni pomaly restujeme až kým cibuľa nezmení farbu. 


Pridáme kašmírske chilli korenie, kurkumu a čierne korenie, premiešame. 


Pridáme soľ, trocha vody a pod pokrievkou varíme na miernom ohni do zhustnutia, asi 10min, občas premiešame. 


Pridáme paradajkovú pastu, opäť trocha vody, premiešame a znova pod pokrievkou varíme asi 10min, do zhustnutia. 


Pridáme chole masala a jogurt, dobre premiešame. Pridáme lístky senovky gréckej a premiešame. 


Ďalej pridáme uvarený cícer, opäť trocha vody a pod pokrievkou povaríme na miernom ohni asi 10min.


Pridáme garam masala, šťavu z citróna, nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a minútku povaríme. Výsledné karí je skôr hustejšie.


Podávame s plackami (Chapati, Kulcha, Paratha, Bhatura). 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára