MENU

Modernizácia juhokórejských húfnic K9

Ministerstvo obrany Južnej Kórei potvrdilo koncom júna odsúhlasenie modernizačného programu 155 mm samohybných kanónových húfnic na pásových podvozkoch K9/ K9A1 spoločnosti Hanwha Aerospace na štandard K9A2. Na predsavzatie, ktorého schválenie sa omeškalo o viac ako jeden rok, bude z vojenského rozpočtu alokovaných cca 1,81 miliardy USD.

Práce na zásadne zdokonalenej modifikácii K9A2 bežia už od roku 2016 a v roku 2022 bol prvý krát verejne predstavený jej prototyp. Jedným z kľúčových vylepšení je inštalácia nabíjacieho automatu, ktorý prinesie zvýšenie maximálnej kadencie z 6 – 8 na 9 – 10 rán za minútu a súčasne umožní zredukovať počet členov posádky z piatich na tri osoby. Celý palebný priemer čítajúci 48 granátov bude umiestnený v rozmernejšej veži a životnosť hlavne bude zväčšená o 50 % na 1500 výstrelov. Licenčne produkovaný nemecký motor MTU MT881Ka-500 nahradí agregát juhokórejskej firmy STX Engine, čo má zjednodušiť prípadný export systému. Z iných vylepšení pôjde napríklad o diaľkovo ovládanú zbraňovú stanicu s 12,7 mm guľometom, posilnenie pancierovania ako aj nové gumové pásy CRT (Composite Rubber Track) znižujúce hmotnosť, spotrebu PHM, hlučnosť a úroveň vibrácií.

 

Vývojové práce majú byť ukončené v roku 2027 a v období 2025 – 2034 má byť na nový štandard modernizovaná väčšina z viac ako 1100 juhokórejských húfnic K9 a K9A1. Hanwha Aerospace už proponuje novú verziu Spojenému kráľovstvu, ktoré v rámci programu Mobile Fires Platform vyberá nástupcov samohybných kanónových húfnic AS90. Vybrané riešenia tiež zrejme nájdu uplatnenie v plánovanej poľskej modifikácii K9PL.

Text: Ivan Zajac
Foto a video: Hanwha Aerospace

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.