MENU

MO SR spustilo možnosť prihlasovania do AZ

Ministerstvo obrany SR po roku opäť spustilo pravidelnú možnosť pre vojakov v zálohe požiadať o zaradenie do aktívnych záloh, a to pre rok 2024. Aktívne zálohy slúžia predovšetkým na prípravu pre prípadný výkon mimoriadnej služby a plnenie úloh ozbrojených síl pri odstraňovaní následkov mimoriadnych udalostí.

O zaradenie do aktívnych záloh môže požiadať vojak v zálohe, teda človek, ktorý už slúžil v OS SR, absolvoval povinnú vojenskú službu, dobrovoľnú vojenskú prípravu alebo slúžil v niektorom z bezpečnostných zborov (policajný, hasičský, zbor väzenskej a justičnej stráže). Informácie o podmienkach zaradenia do aktívnych záloh sú dostupné – TU.

Záujemcovia spĺňajúci zákonné kritériá si môžu podať žiadosť do 29. septembra 2023 prostredníctvom ktorejkoľvek regrutačnej skupiny alebo elektronicky. Zároveň je možné prihlásiť sa aj prostredníctvom 25 novozriadených miest prvého kontaktu nachádzajúcich sa vo vybraných vojenských útvaroch v rámci SR. Všetky kontaktné údaje sú dostupné – TU.

V roku 2024 je plánovaný výcvik aktívnych záloh pre:

– Generálny štáb ozbrojených síl Slovenskej republiky Bratislava

– Veliteľstvo pozemných síl ozbrojených síl Slovenskej republiky Trenčín

– Veliteľstvo 1. mechanizovanej brigády Topoľčany

– Veliteľstvo 2. mechanizovanej brigády Prešov

– 5. pluk špeciálneho určenia Žilina

– 91. ženijný prápor Sereď

– 103. prápor radiačnej, chemickej a biologickej ochrany Rožňava

– Základňa výcviku a mobilizačného doplňovania Martin

– 21. mechanizovaný prápor Trebišov

– Vojenská polícia

Zaradenie do aktívnych záloh predstavuje viaceré benefity. Príslušníci aktívnych záloh získajú nielen cenné praktické skúsenosti z oblasti vojenského výcviku, ale aj finančný benefit, tzv. motivačný príspevok vo výške 600 eur. Tento príspevok je vyplatený jednorazovo každému, kto bol počas celého kalendárneho roka zaradený do aktívnych záloh a absolvoval minimálne 75 % doby cvičenia alebo plnenia úloh ozbrojených síl. Okrem motivačného príspevku je vojakom v aktívnej zálohe po absolvovaní cvičenia alebo plnenia úloh vyplácaná aj pomerná časť hodnostného platu.

Okrem toho rezort obrany nahrádza zamestnávateľom vojakov aktívnych záloh mzdové náklady za čas ich neprítomnosti, náhradu príjmov z podnikania samostatne zárobkovo činných osôb, ako aj zdravotné a sociálne odvody za čas cvičenia. Vojakom v aktívnej zálohe sú preplácané cestovné náklady na cestu z miesta trvalého bydliska na území Slovenskej republiky do miesta výkonu cvičenia a späť. Cvičiacim vojakom v aktívnej zálohe je poskytnutý vojenský výstroj, stravovanie a ubytovanie počas cvičenia.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.