Denník N

S. Snyder: Batman — Soví tribunál, Soví město & Rok nula (Komiksový denník 8 — 10/2022)

„Každou sobotu vychází ve společenské rubrice Gotham Gazette sloupek, ktrý se jmenuje ‚Gotham je…‘. Náhodní obyvatelé Gothamu jsou vyzýváni, aby doplnili větu ‚Gotham je…‘ nanejvýš třemi slovy. Sloupek ‚Gotham je…‘ vychází v Gazette už roky, od dob, kdy jsem byl malý chlapec. A tady jsou některá ze slov, kterými byl Gotham popsán v uplynulých několika týdnech: Zatracený. Prokletý. Blázinec. Vražedný. Gotham je zlý. Gotham je prohraná bitva. Gotham je beznadějný.“

V našich novinových stánkoch sa prednedávnom rozbehol ďalší zo série projektov zameraných na distribúciu lacných komiksov — tentokrát venovaných môjmu obľúbenému Batmanovi. Namotávkové ceny prvých čísel spôsobili, že sa mi pekne nahromadili na mojom nočnom stolíku. Stoja však za to?

Soví tribunál sa ponára do dávnej minulosti Gothamu — stará urbánna legenda totiž hovorí o tajnom spolku, ktorý už niekoľko storočí ovláda Batmanovo rodné mesto. To, čo zo začiatku vyzerá ako poverčivý výmysel, sa však vraždami vplyvných osobností mení na strašidelnú skutočnosť. Najlepší detektív na svete sa tak musí pustiť do svojho ďalšieho prípadu.

Scenárista Scott Snyder sa pri tvorbe tohto príbehu inšpiroval — podobne ako režisér nového batmanovského filmu — kultovým trillerom Sedem. Pochmúrne mesto, neustály dážď a rituálne vraždy prevedené podľa nejakého vzorca mi ihneď pripomenuli túto klasiku Davida Finchera.  Kresba Grega Capulla je síce v denných scenériách až príliš uhladená a pestrofarebná, v noci však prichádza tá správna dávka temnoty a špinavosti. Nakoľko to teda mainstreamový komiks dovoľuje.

Príjemne ma prekvapil aj príbeh, ktorý je na pomery oddychového komiksu zvládnutý veľmi dobre, miestami priam výborne. Predsa len je ťažké písať o postave, ktorá má za sebou už takmer sto ročnú tradíciu, a pritom nevybočiť z „firemných“ štandardov. Soví tribunál dokáže byť napínavý, desivý, dojímavý, dokonca trocha experimentuje aj so samotnou formou média. Keď vám hlavná postava šalie, môžete si to dovoliť zrejme aj v hlavnom prúde. Smutné je, že v priamom pokračovaní TribunáluSovom meste — Snyder akoby stratil múzu. A definitívne sa to ukazuje v kvázi veľkolepom Roku nula.

Ten sa v rámci mohutného reštartu DC universa New 52 vracia späť k Batmanovmu zrodu. Opäť tak prechádza návratom mladého Bruce Wayna do Gothamu, kde sa tentokrát musí postaviť Riddlerovi — a to nielen jeho hádankám, ale aj výbušninám a rýchlo rastúcim rastlinám. Mesto Gotham tak vidíme prekryté postapokalyptickou zelenou prikrývkou s pobehujúcimi levmi a vyhladovanými ľuďmi.

Ak sa Soví tribunál miestami kvalitou mierne približoval k batmanovským klasikám Franka Millera či Alana Moorea, pri Roku nula to je presný opak. Jednoduchý a nudný príbeh, zbytočné dialógy, banálna psychológia postáv. Ešte aj tá kresba skĺzava k úplnému mainstreamu bez výrazných nápadov či kúska atmosféry. A rozhodne to nezachráni ani občasné vizuálne citovanie Millerovho Návratu Temného rytiera.

Štart série DC Comics — Legenda o Batmanovi je teda rozpačitý. Z jednej strany tu máme výrazný Soví tribunál, z tej druhej zabudnuteľný Rok nula. V konečnom dôsledku tu však bude určite platiť to, čo aj pri iných stánkových kompletoch — netreba ich kupovať v celku, ale pozorne vyzobávať tie kvalitné kúsky. Nebojte sa, budem vás o nich informovať.

S. Snyder: Batman — Soví tribunál
De Agostini Publishing, 2022
168 strán
*
85 %

S. Snyder: Batman — Soví město
De Agostini Publishing, 2022
208 strán
*
6
5 %

S. Snyder: Batman — Rok nula
De Agostini Publishing, 2022
184 + 180 strán
*
50 %

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať na:
Spotify, SoundCloude, Apple alebo Google podcasts.

Moju výtvarnú tvorbu môžete sledovať na:
Facebooku alebo webe.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.