ROZHOVOR: Peter Hámor vyráží (znovu) na Kančendžengu

ROZHOVOR: Peter Hámor vyráží (znovu) na Kančendžengu

Slovenský horolezec a držitel Koruny Himálaje a Koruny světa míří opět na osmitisícovou metu. Na jaře 2022 se pokusí o výstup na třetí nevyšší vrchol světa – nepálskou Kančendžengu. Na podrobnosti jsme se zeptali v rozhovoru.

Mám informaci o tom, že letos plánujete výstup na Kančendžengu. Proč zrovna tento vrchol (když už jste na vrcholu stanul v roce 2012)?

Kančendžonga je nádherný kopec, navyše je to tretia najvyššie hora sveta, takže prečo nie. Okrem toho tam idem s kamarátmi, s ktorými mi je v horách dobre a vôbec mi nevadí, že som už na vrchole Kančendžongy – presnejšie dva kroky pod jej najvyšším bodom, stál pred desiatimi rokmi. Vtedy som tam bol sám, pretože môj rumunský spolulezec Horia Colibasanu sa po nočných komplikáciách s orientáciou vrátil do posledného tábora a tak si to chceme tohto roku zopakovať. A tiež sme sa rozhodli, že si na jeden rok dáme prestávku od Dhaulágirí, kde sme sa posledné dva roky snažili o prvovýstup severozápadným hrebeňom. Pod Kanč vyrážame z Kathmandu 8. 4. 2022 a predtým strávim takmer mesiac v údolí Solo Khumbu. 

Archiv Petera Hámora

Kterou cestou chcete na vrchol vystoupit? Jak je tato cesta obtížná? Pokud můžete zkusit připodobnit k nějakému jinému výstupu (aby si čtenáři dokázali představit).

Podobne, ako v roku 2012 máme v pláne vystúpiť na vrchol britskou cestou v južnej stene, ktorou v roku 1955 vystúpili ako prví na vrchol George Band a Joe Brown. Kančendžonga je však obrovský horský masív s viacerými vrcholmi, z ktorých Yalung Kang vysoký 8505 metrov sa Nepálci snažia presadiť ako samostatnú osemtisícovku, podobne, ako je to v prípade Everestu a Lhotse. V hre je tak aj rakúska cesta na Yalung Kang v kombinácii s hlavným vrcholom, ale všetko závisí od podmienok, počasia, nášho zdravotného stavu a mnohých ďalších faktorov, ktoré budeme môcť zhodnotiť a rozhodnúť sa až priamo na mieste.

Cesta z Roc Noir východním hřebenem Annapurny (Archiv Petera Hámora)

Čo sa týka podobnosti Kančendžongy s inými horami, hovoril by som skôr o jej výnimočnosti. Je to asi najrozložitejšia osemtisícovka, kde každý výstup je veľmi dlhý a vzhľadom na jej výšku neuveriteľne vyčerpávajúci,  samozrejme ak si ho neuľahčujete nešportovou pomocou výškových nosičov a umelého kyslíka. Okrem toho je to najvýchodnejší osemtisícový vrchol a keďže väčšina zvratov počasia a tajfúnov prichádza do Himalájí práve od juhovýchodu je treba mať naozaj veľké šťastie na počasie a dobrého meteorológa.   

Kdo bude vaším spolulezcem? Máte již společné výstupy?

Aj tento rok budú mojimi spolulezcami rumunskí horolezci Horia ColibasanuMarius Gane, s ktorými som bol na posledných dvoch expedíciách na Dhaulágirí. S Horiom však leziem už oveľa dlhšie a spoločne sme vystúpili na viacero osemtisícoviek. V roku 2012 sa mu na Kančendžongu, bohužiaľ, vystúpiť nepodarilo čo mi bolo vtedy veľmi ľúto a dúfam, že sa mu tentoraz „reparát“ podarí a ja budem môcť byť pri tom. 

Horia ma istí na SZ hrebeni Dhaulagiri (Archiv Petera Hámora)

Jakým způsobem se na výstup připravujete? Máte nějaké speciální tréninkové metody?

Najlepším tréningom na lezenie je lezenie a ja mám navyše obrovskú výhodu, že som doma vo Vysokých Tatrách. Navyše pracujem ako horský sprievodca a tak som v horách vo svojom pracovnom i voľnom čase. Okrem toho sa snažím dodržiavať aj rokmi osvedčený tréningový plán, ktorý je vypracovaný tak, aby som bol v čase expedície v čo najlepšej kondícii. Aj moje himalájske expedície majú v podstate rovnaký harmonogram a priebeh, ktorý sa mi veľmi dobre osvedčil, vyhovuje mi a ktorý sa snažím každý rok dodržať. Do Nepálu odlietam vždy okolo 10. 3. Prvý mesiac sa snažím čo najlepšie aklimatizovať a preladiť si hlavu na „himalájsky režim“. Až keď absolvujem tento svoj „rituál“ som naozaj pripravený na samotný výstup. 

Archiv Petera Hámora

PETER HÁMOR

Peter Hámor je slovenský horolezec původem z Popradu. Od roku 1983 se aktivně věnuje horolezectví. V roce 2017 se mu podařilo zkompletovat výstupy na všech čtrnáct osmitisícovek, čímž dosáhl tzv. Koruny Himaláje. Je také jediným Slovákem, který má na svém kontě i Korunu Země (výstupy na všechny nejvyšší vrcholy jednotlivých kontinentů).

Za své sportovní výkony získal i řadu ocenění: Nejlepší sportovec roku 2017 v neolympijských sportech, Křišťálové křídlo za rok 2017, Zlatý odznak JAMESu apod.

OUTDOOROVÉ HODINKY COROS

Petera při jeho výpravách podporuje firma Coros, výrobce profesionálních outdoorových hodinek, které kombinují vysoce kvalitní hardware a inovativní technologie. Poskytují tak vytrvalostním sportovcům vybavení, na které se mohou spolehnout i v nejextrémnějších podmínkách.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: