Volkswagen nepredpokladá, že sa problémy s nedostatkom čipov tento rok skončia

Volkswagen nepredpokladá, že sa problémy s nedostatkom čipov tento rok skončia

Wolfsburg 6. februára 2022 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Michel Euler,Charles Krupa)

 

Nemecká automobilová skupina Volkswagen (VW) neočakáva, že by sa problémy s globálnym nedostatkom polovodičov tento rok skončili, aj keď by sa podľa nej mali v druhej polovici roka zmierniť. Uviedol to člen predstavenstva a šéf zásobovania VW Murat Aksel pre časopis Automobilwoche

Volkswagen
Ilustračné foto

Volatilita v dodávkach bude podľa neho pokračovať minimálne ešte v druhej polovici tohto roka.

Reklama

Výrobcov áut na celom svete zasiahol nedostatok polovodičov spôsobený narušením dodávateľského reťazca na začiatku pandémie ochorenia COVID-19, ako aj prudko stúpajúcim dopytom po polovodičoch zo strany výrobcov spotrebnej elektroniky.

Aksel to označil za jasné štrukturálne problémy. Predpovedá tiež, že dopyt v automobilovom priemysle bude naďalej rásť. Automobilky však namiesto toho, aby sa pokúsili nárokovať si náhradu škody od dodávateľov za problémy s dodávkami, sa zamerali na úzku spoluprácu s nimi, aby si zabezpečili lepšiu dostupnosť.

Reklama

Upozornil zároveň, že na spoľahlivejšiu prognózu je potrebné počkať si do roku 2023, keď sa zvýši výrobná kapacita v oblasti polovodičov.

Dcérska spoločnosť Volkswagenu, výrobca luxusných áut Porsche, v separátnom článku pre Automobilwoche uviedla, že aj napriek globálnemu nedostatku polovodičových čipov očakáva ďalší rekordný predaj tento rok.

Šéf predaja Detlev von Platen pritom poukázal na aktuálne objednávky, ktoré naznačujú, že rast predaja by tento rok mohol dosiahnuť podobne vysokú úroveň ako v roku 2021.

Predaj Porsche sa minulý rok zvýšil o 11 % na 301.915 áut. Pri rovnakom tempe rastu by tak odbyt automobilky mohol tento rok dosiahnuť viac ako 335.000 vozidiel.

Vysoký dopyt a problémy s dodávkami však viedli k dlhším dodacím lehotám, upozornil von Platen. “Čakacie lehoty môžu trvať niekoľko mesiacov, v niektorých prípadoch až rok,” dodal.

Reklama

 

Ford zníži výrobu v Severnej Amerike pre nedostatok polovodičov

Americká automobilka Ford na budúci týždeň zníži výrobu vo svojich závodoch v Severnej Amerike pre nedostatok polovodičov. Informovali o tom v sobotu (5. 2.) americké médiá.

Ford
Ilustračné foto

Ford plánuje vo svojich závodoch v Michigane, Illinois a Mexiku zastaviť výrobu vozidiel vrátane Ford Bronco, populárneho pickupu F-150 a nového elektrického vozidla Mustang Mach-E pre nedostatok komponentov.

V ďalších závodoch v štátoch Missouri, Michigan a Kentucky sa výroba spomalí, zatiaľ čo v továrni v Kanade budú zrušené nadčasy.

Ford sa v poslednom kvartáli 2021 vrátil k zisku po strate v predchádzajúcom roku. Rovnako ako aj iné veľké automobilky vo svete má však problémy s dodávateľským reťazcom. Nedostatok polovodičov, základných komponentov v nových vozidlách, ktoré sa vyrábajú predovšetkým v Ázii, tvrdo zasiahol výrobu vozidiel počas pandémie nového koronavírusu, čo spôsobilo prudký nárast cien a inflácie v USA.

Reklama

Prezident Joe Biden v snahe podporiť americkú výrobu automobilov chce vrátiť produkciu polovodičových čipov späť do Spojených štátov. Usporiadal už niekoľko podujatí na podporu masívnych domácich investícií.

Americkí zákonodarcovia medzitým schválili tzv. zelenú legislatívu, ktorá počíta s vyčlenením desiatok miliárd dolárov na výskum a výrobu na zmiernenie globálneho nedostatku čipov a rastúceho vplyvu Číny.

V januári americký technologický gigant Intel oznámil, že koncom tohto roka začne s výstavbou dvoch tovární s cieľom spustiť výrobu čipov do roku 2025.

TASR prevzala informáciu z AFP.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:31

Tri obete a troch zranených si vyžiadal ruský raketový útok na ukrajinské prístavné mesto Odesa na juhu Ukrajiny. V noci na stredu o tom informoval starosta mesta Gennadij Truchanov.

08:20

Policajní ťažkoodenci newyorskej polície vstúpili v noci na stredu na pôdu kampusu Kolumbijskej univerzity v New Yorku, aby rozohnali demonštrantov, ktorí v rámci propalestínskeho protestu obsadili univerzitnú budovu Hamilton Hall. Demonštranti sa v budove zabarikádovali a vyvesili vlajky.

Policajti
Policajti používajú taktické vozidlo, aby vstúpili do vyšších poschodí budovy Hamilton Hall Kolumbijskej univerzity, ktorú obsadili študenti v rámci propalestínskeho protestu
08:12

Pozemná operácia izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by bola “nevýslovnou katastrofou”, vyhlásil v utorok šéf Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Informovala agentúra AFP.

08:02

Podvodníci minulý rok okradli starších Američanov o viac než 3,4 miliardy dolárov. Vyplýva to zo správy amerického Úradu pre federálne vyšetrovanie (FBI) zverejnenej v utorok.

07:48

Medzinárodný súdny tribunál (MSD) v Haagu v utorok zamietol žiadosť Nikaraguy o zastavenie nemeckej vojenskej a inej podpory Izraelu a obnovu financovania Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). Informovala agentúra AP.

07:41

Najmenej osem ľudí zahynulo v utorok v libanonskej metropole Bejrút pri požiari reštaurácie, uviedol libanonský minister vnútra a hasičský zbor.

Príčinou úmrtia ôsmich osôb bolo udusenie.

07:30

V Holandsku zadržali jednu ženu, Holanďanku, v súvislosti s útokom na bývalého predsedu španielskej konzervatívnej Ľudovej strany Katalánska (PPC) Aleja Vidala-Quadrasa, ktorého 9. novembra 2023 postrelili v Madride. Oznámila to v utorok španielska polícia.

07:22

Lotyšsko poskytne Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci vrátane protilietadlových zbraní a pozorovacích dronov. Oznámila to v utorok lotyšská premiérka Evika Siliňová.

07:09

Zásahové jednotky gruzínskej polície použili slzotvorný plyn, aby rozohnali dav odporcov návrhu zákona “o transparentnosti vonkajšieho vplyvu”, ktorí sa v utorok podvečer zišli pred budovou parlamentu v centre Tbilisi. Informovala o tom agentúra Reuters.

06:59

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok na pôde vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje štáty, ktoré majú systémy protivzdušnej obrany (PVO) Patriot, aby ich poslali Ukrajine. Informovala agentúra AFP.

06:45

Ukrajinská vláda sa rozhodla zvýšiť finančnú čiastku vyčlenenú na nákup dronov, a to o ďalších 15,5 miliardy hrivien (približne 367 miliónov eur). Oznámil to v utorok ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

06:30

Nórsko sa rozhodlo zvýšiť vojenskú a humanitárnu pomoc, ktorú tento rok vyhradilo pre Ukrajinu, a to zo sedem miliárd nórskych korún (takmer 600 miliónov eur) na celkových 22 miliárd korún (1,86 miliardy eur). Oznámil to v utorok nórsky premiér Jonas Gahr Störe.

Včera 20:16

Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok vystúpila s požiadavkou na aktualizáciu vakcín proti chorobe COVID-19. EMA to žiada v súvislosti s ďalšou očkovacou kampaňou a s cieľom bojovať proti novému variantu vírusu SARS-CoV-19.

Včera 20:05

Údaje o inflácii vo Francúzsku aj celej eurozóne, ktoré boli zverejnené v utorok, posilňujú dôveru v začiatok redukcie úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) na začiatku júna. Povedal to guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali